23. marts 2017: Islamisk Stats erobring af kurdiske områder

I efteråret 2014 erobrede Islamisk stat store områder af Iraq og Syrien.

I de kurdiske dele af Syrien gik ISIL hurtigt til angreb på den midterste kanton, Kobane. Snart var selve byen Kobane, tæt på den tyrkiske grænse, under belejring og angreb. Tusindvis af kurdere flygtede til Tyrkiet, men grænsen blev hermetisk lukket for hjælp til de betrængte kurdere fra tyrkisk side. ISILs angreb var ikke lige stærke overalt, men især øst for Kobane var de til stadighed veludrustede og vedholdende, og de kurdiske ledere mente at kunne sætte det i forbindelse med kortere ophold af tyrkiske togtransporter, der leverede forsyninger til ISIL over grænsen.

Det var i den situation at USA og Frankrig valgte at støtte kurderne i Kobane   gennem flystøtte og levering af våben og ammunition fra luften. Senere lykkedes det de Iraqiske kurdere at få tilladelse til at sende et kontingent Irakiske Peshmerga-styrker gennem Tyrkiet til Kobane for at komme YPG til undsætning.Også nogle enheder fra Den Frie Syriske Hær (FSA) engagerede sig i forsvaret af Kobane. Aktionen lykkedes. I januar 2015 blev hele byen befriet og i løbet af foråret 2015 blev ISIL fortrængt fra hele den tidligere Kobane kanton.