22 april 2017: Sidste fase af Tabqas befrielse er indledt

Tabqa med sine ca. 70 000 indbyggere er nu helt omringet, og der mangler kun at blive befriet et areal på ca. 10 km2. Der er ingen beretninger om nye gennemførte flyangreb. Af frigjorde videoer ses, at kampene nu foregår fra hus til hus, med stor vægt på at skabe muligheder for lokalbefolkningen til at slippe ud af den belejrede by.  Det går langsomt, men flere kvarterer i den østlige og vestlige del af byen skulle netop idag lørdag d. 22 april være helt befriet. Det lille område omfatter Tabqa-dæmningen, der bl.a.  regulerer vandstanden i de tætbefolkede landbrugsområder omkring Raqqa. Man må håbe, at den ømtålelige situation omkring dæmningen  kan dæmpe lysten til at inddrage bombninger fra fly i kampene. Flyangreb er taget markant til både i Syrien og Irak, måske fordi mange tror eller spekulerer i, at krigen hastigt nærmer sig sin afslutning – hvad den dog næppe gør.

Sent i eftermiddag d. 22 april er der netop kommet en melding fra Jesper Söder, en svensk YPG-soldat og politisk officer indenfor YPG og SDF, at der er udbrudt interne kampe mellem ISIL-krigere i Tabqa. En del ønsker at overgive sig til SDF, men deres overordnede har modsat sig det og det er derfor kommet til interne opgør. En ny bog af Jesper Söder: När världen tittade bort – Svensken som kämper mot Daesh i Syrien, udgivet på bokförlaget Forum Stockholm, 2017 vil blive anmeldt i næste nyhedsbrev fra Geografisk Informationstjeneste.