23 marts 2017: SDF er landet på sydsiden af Lake Assad nær Tabqa

D. 21 marts blev en række grupper under Syriens Demokratiske styrker (SDF) sammen med amerikanske specialstyrker landsat på Sydsiden af Lake Assad, som led i forberedelsen af indtagelse af Raqqa, ca. 50 km længere mod øst. Helikoptere blev brugt ved de første landsætninger og suppleret med båd-transport over Assadsøen.  Efter 5 timer trak de amerikanske specialstyrker sig tilbage.

Allerede i 2. fase af Operation Eufrats vrede, hvor SDF fik befriet hele området nord for søen, søgte man at indtage Dæmningen over Eufrat men måtte opgive, i det det dog lykkedes at befri en stor landsby nord for dæmningen ved hovedvejen fra Raqqa. Dæmningen har stor økonomisk  betydning for hele Nordsyrien: Den regulerer landbrugsproduktionen omkring Eufrat og hele strømforsyningen både til Tabqa og Raqqa. Men den har også strategisk betydning for ISIL, idet den har været et vigtigt hovedkvarter for mange af ISILs operationer. Den indeholder også et fængsel for politiske fanger. Tabqa (også kaldet Al-Thawrah) en et strategisk vigtig by på ca. 70000 indbyggere. Syd-øst for byen ligger en stor militær flyvebase fra Assads tid, der formentlig også kan få betydning i den videre kamp for at befri Raqqa. Se kortet nedenfor. SDF har endvidere landsat en styrke på en ø, der har broforbindelse til området ganske tæt på byen Tabqa.

Området omkring Raqqa (220 000 indb.) og Tabqa (70 000 indb.) d. 22 marts 2017. Klik for at se detaljer.

Området mellem den kunstige opdæmning af Eufrat,( Assad-søen ) og Raqqa. Amerikanske specialstyrker og SDF-styrker er landet syd for søen d. 21 marts og er nu på vej mod Tabqa med ca. 70 000 indbyggere, der især er bygget op om den store dæmning og den industri, der er knyttet til vandkraftsværket. FN har været bekymret for om krigshandlinger eller sabotage omkring dæmningen kunne medføre oversvømningskatastrofer omkring Raqqa. Dæmningskomplekset huser desuden et stort fængsel for politiske fanger. Aktionen har taget sit udgangspunkt i tilknytning til den gamle strategiske fæstning Qalaat Jaber på nordsiden afAssad-søen, som SDF indtog i slutningen af januar. Med gult er angivet de områder, der i dag beherskes af SDF. Som det ses, står SDFs styrker mindre end 10 km fra Raqqa centrum, og har gjort det gennem de sidste 2 måneder. Klik på billedet for at se detaljer. Kilde: syrialiveuamap.com. Et satellitbillede fra området ses endvidere i artiklen Eufrats vrede: Raqqas befrielse.

Ledende YPG/SDF-talsmænd angav i ugen forud for aktionen, at angrebet på Raqqa forventedes indledt i begyndelsen af april. Meget tyder på, at aktionen er kommet som en overraskelse for ISIL  FSA forventer at i hvert fald dæmningsområdet nord for Tabqa vil være indtaget i løbet af få dage. Indtagelsen af Raqqa kan derimod forventes at blive en langvarig affære. Broerne over Tigris syd og vest for Raqqa blev allerede bombet af amerikanerne i januar, og de to broer, der ligger øst for Raqqa er i dag behersket af SDF/YPG. Så Raqqa er i forvejen helt isoleret fra omverdenen. Men aktionen og brohovedet vest for Tabqa vil kunne støtte operationerne mod Raqqa og samtidigt gøre det muligt at befri områder for ISIL syd for Tigris, både vest, syd og øst for Raqqa.

28 marts: SDF har i går erobret militærbasen øst for Tabqa. En kommandant fra SDF har i eftermiddag udtalt til et libanesisk nyhedsbureau, at de amerikansk-ledede vestlige styrker fremover vil bruge Tabqa-militærbasen i stedet for den tyrkiske Incerlik-base i forbindelse med indtagelsen af Raqqa. Det er ikke blevet bekræftet, men siger under alle omstændigheder meget om betydningen af aktionen, da det hidtil har været helt afgørende for den vestlige indsats imod Islamisk stat, at de vestlige styrker havde adgang til området via Incerlik-basen i Tyrkiet.