3. maj 2017: Tabqa er befriet – kun dæmningen mangler

Byen Tabqa er d. 3 maj stort set befriet fra Islamisk stat. Der forestår dog et længere eftersøgnings- og oprydningsarbejde i byen. Et antal ISIL-krigere skjuler sig som civile og kampe pågår ind imellem stadigt.  Når et område er befriet, skal hvert eneste rum i hvert eneste hus gennemsøges for at lede efter våben, miner og sprængstoffer, og spor efter aktiviteter knyttet til Islamisk stat. Især miner, som  ISIL placerer, når de forlader et område er en risiko, der er skyldig i over halvdelen af alle dødsfald og sårede blandt SDFs styrker. 5000 interne flygtninge fra byen er nået til sikre områder, og mangler akut humanitær hjælp.

Tabqa-dæmningen set fra Tabqas nordligste kvarter, der også er det sidste, der er blevet befriet. Det er usikkert, hvad det er, der holder indtagelsen af dæmningen tilbage.

Og fortsat mangler befrielsen af selve dæmningen over Eufrat nord for byen. Det vides ikke, hvad det er, der holder denne aktion tilbage, men der er flere muligheder. Dæmningen har fungeret som fængsel for politiske fanger. Det er muligt, at disse indgår som gisler ved en aftale om frit lejde for de sidste ISIL-krigere til at komme bort fra området i retning af Deir-Ezzor. Men det er også muligt, at dæmningen i sig selv indgår som gidsel med trussel om sprængning af denne og påfølgende oversvømmelseskatastrofe i de lavtliggende områder omkring Eufrat.

Situatioen omkring Raqqa og Tabqa 3 maj 2017. Sammenlign med tidligere kort længere nede på siden.

Situationen omkring Raqqa og Tabqa 3 maj 2017  ses på kortet ved siden af. Sammmenlignet med situationen d. 22. april (se nedenfor) ses, at byen Tabqa nu er indtaget. Desuden er et stort tæt befolket landbrugsområde på ca. 200 km2 nord for Raqqa blevet befriet. Yderligere 10.000 flygtninge fra Raqqaområdet har søgt tilflugt i lejrene ved byen Ain-Issa, der ligger i den nordlige del af kortet. Dette skete inden det tyrkiske angreb d. 25 april. Siden har der været stille på den nordlige del af fronten.