24. maj 2017: Demografiske ændringer i Shabaområdet

’Tyv tror hver mand stjæler’, siger et gammelt ordsprog. Oversat til situationen i Mellemøsten kunne man måske sige, at ’Den, der skubber alle ud, der ikke ligner ens egen gruppe, tror at alle andre vil gøre det samme’.

Det har gennem de senere år været mere og mere almindeligt, at tyrkiske kilder anklager kurderne for at ville gennemføre etniske udrensninger i de områder, som de behersker.  Det er blevet undersøgt af flere uafhængige kilder, der imidlertid aldrig har kunnet finde belæg for påstanden (se f.eks. Tobias Havmand: De uønskede sejrherrer Information, d. 11/8 2015). Men alligevel fortsætter påstandene, endda også som en potentiel fare ved overhovedet at indlade sig med kurderne. Ved annonceringen af operation Eufrats vrede d. 8 november 2016 advarede Tyrkiet kraftigt USA mod at tillade demografiske ændringer i den syriske by Raqqa som følge af erobringen af byen. Tyrkiet må ikke alene have haft kendskab til de omfattende folkeflytninger som Assads arabiseringskampagne førte med sig, og til den ganske store kurdiske befolkning, der har levet i Raqqa gennem den sidste generation. Med den tætte forbindelse til Islamisk Stat som tydeligvis har fundet sted lige fra starten, må Tyrkiet også have haft kendskab til den udrensning af kurdere i Raqqa, der skete i sommeren 2016. Er det de krigere, der har overtaget deres huse, de ønsker at beskytte?

Til gengæld kommer der stadigt flere beretninger om systematiske demografiske ændringer i den del af Shabaområdet, som er besat af Tyrkiet (se oversigtskortet på siden “Sidste Nyt” fra d. 24 maj). Siden besættelsen i august 2016 har Tyrkiet systematisk bragt familier til lejesoldater, fortrinsvis turkmenere fra andre dele af Syrien og Iraq, til områder i Shaba, hvor de bosættes især i byer og landsbyer med en stor kurdisk befolkning, der samtidigt presses ud af området.   Således er der med 50 busser med omkring 508 familier, incl. 730 kvinder og 870 børn, blevet flyttet til Shabaregionen, især til Jarablus efter en aftale mellem det syriske regime og en række oprørsgrupper. Disse lejesoldater bistår Tyrkiet med næsten daglige angreb på kurdiske landsbyer, hvilket har medført omfattende flytninger til Afrin og de befriede landsbyer og byer i Shaba-området. Der bor adskillige kurdiske klaner i Shaba området, i hvert fald 14. Det er blevet vurderet, at de bor i 117 landsbyer, hvortil kommer mange landsbyer, hvor de bor sammen med arabere og andre grupper.

En kommandant for en af de væbnede kurdiske grupper i de befriede dele af Shaba har udtalt, at den tyrkiske hær har evakueret 70 kurdiske landsbyer i al-Bab regionen,  og tvunget beboerne til at forlade dem og bosat lejesoldater fra Jabhalt Al-Nusra, ISIS og andre jihadist grupper. Det er især gået ud over landsbyen Kefer og byen Qabasin (lidt nord for Al-Bab), hvor den overvejende kurdiske befolkning blev omringet og jaget bort. Qabasin var i øvrigt den sidste bastion som Islamisk Stat trak sig tilbage til under den tyrkiske offensiv i Shabaområdet.

Lokale organisationer har beklaget sig over den tavshed, der har kendetegnet de internationale medier omkring disse spørgsmål. Der er naturligvis behov for at få evalueret disse beretninger fra uafhængige kilder.