7. juni 2017: Optræk til konfrontation mellem Assad og SDF vest for Tabqa?

Indenfor den sidste uge har Assads Tigerstyrker erobret byen Maskanah (pkt. 2 på kortet), der ligger syd for Assad-søen 50 km vest for Tabqa. Der er meldt om omfattende henrettelser fra regeringen og dens allierede i byen med 31 dræbte. Iranske militser har efter sigende overtaget en Moske i Maskanah. Regeringsstyrkerne rykker nu frem mod Tabqa, der er blevet befriet af SDF og den vestlige alliance for et par uger siden. Under fremmarchen er der meldt om likvideringer af civile og ildspåsættelser af boliger i en række landsbyer, men det er ikke bekræftet fra uafhængig side.

Tydeligvis for at stabilisere forsvaret af det befriede område omkring Tabqa har SDF erobret landsbyen Abu Asi, der ligger 20 km vest for Tabqa, tæt på hovedvej 4 mod Aleppo (pkt. 3 på kortet). Herfra er der kun 15 km. til regeringsstyrkernes front. Denne følger nu nogen lunde den administrative grænse mellem provinserne Raqqa og Aleppo (den stiplede linie på kortet). Nogle grupper (Tarmah/Taramih) fra regeringens Tiger styrker har erklæret, at deres Aleppo mission dermed er afsluttet. Hvad man derefter har tænkt sig er imidlertid uklart. Styrer man mod Raqqa eller styrer man syd om, for at koncentrere sig om ISILs fortsatte bastioner i Deir Ezzor-provinsen? Natten til i dag har granater fra de syriske regeringsstyrker ramt tre områder kontrolleret af SDF. Styrkeforholdet og inddragelsen af både russiske og vestlige allierede har dog en karakter, der gør, at det er svært at forestille sig, at Assad vil slippe godt fra yderligere provokationer.