23. juni 2017: SDF strammer grebet om de sydlige forstæder til Raqqa syd for Eufrat

Fronten ved Raqqa d. 3 og d. 22 juni. ISILs område af byen nord for Eufrat er blevet halveret og SDF har indtaget et stort område syd for floden.

I de sidste 14 dage er SDF trængt ind i Raqqa fra nord, syd og øst, og har under hårde kampe indtaget en række kvarterer i byen, som det fremgår af de to kort, der viser fronten d. 3 og d. 22 juni. Det område af Raqqa nord for floden, der er behersket af ISIL er ca. blevet halveret indenfor perioden. BBC har netop idag frigivet en video fra kampene og flytningestrømmene fra  et af de vestlige kvarterer af Raqqa, se http://syria.liveuamap.com/en/2017/23-june-bbc–raqqa-the-desperate-fight-for-islamic-state

I den seneste uge har man ikke mindst gjort en stor indsats for at spærre indfaldsvejene fra syd. Det er der flere grunde til. Dels har Assads regeringsstyrker og deres allierede bevæget sig hurtigt omkring Tabqa og har udover at få erobret en del ISIL-områder syd for Tabqa også medført alvorlige sammenstød med SDF-styrker (se nedenfor), og der er derfor nervøsitet for, hvordan det kan påvirke slaget om Raqqa, hvis det fortsætter. Men vigtigere er, at en del ledende ISIL-folk dels ser ud til at have været bosiddende i de sydlige forstæder til Raqqa, syd for floden, dels i stor udstrækning søger at flygte i både over floden til områderne syd for, der indtil i går(d. 24 juni) har været kontrolleret af Islamisk stat. Det har nødvendigvis måttet foregå i både, da alle broer forlængst er blevet bombet af den vestlige alliance. Så det er hidtil meget få, der er flygtet den vej. I går kom SDF så langt øst på syd for Raqqa, at de nu behersker alle veje syd for Eufrat, der kan føre bort fra Raqqa.

Raqqa har haft op mod 300 000 indbyggere, og der menes nu at være ca. 100 000 i byen. Langt størstedelen af de 200 000 flygtede er kommet til de SDF-befriede områder. Gennem utallige dokumenterede aktioner har SDF under fremrykningen ikke mindst sørget for at få etableret sikre flugtruter, der både kunne beskytte civilbefolkningen mod direkte angreb fra ISIL og imod de mange miner, der er lagt ud overalt i området.

På det allerseneste har et stigende antal søgt at flygte fra byen i både over Eufrat-floden.

Via efterretninger har de allierede tydeligvis god viden om medlemmer af ISIL, der søger at flygte over floden og en del af disse har man fået ram på under flugten. Men det kan alligevel være meget svært at skelne mellem sådanne flygtninge og civile flygtninge, der søger væk fra byen på den måde, også fordi civile kan bruges som skjold i den forbindelse. I forhold til de titusinder, der er flygtet til de SDF-kontrollerede områder, er det dog relativt få, der er søgt bort fra Raqqa over floden til de områder, der fortsat kontrolleres af islamisk stat.