31 juli 2017: Nu kommer de hårde kampe i Raqqa by

Relativt hurtigt fik man indtaget de sydøstlige kvarterer og begyndte også at trænge ind i den centrale del af byen fra den østlige bymur, men måtte senere opgive. Fra vest trængte man ind i de nordvestligste kvarterer og fik senere befriet hele det sydvestlige Yarmuk-kvarter (på oversigtswkortet kaldt Ad Dar’iyah), så alle områder vest for for hovedvej 6 dermed var sikret. Herfra er man gennem de seneste dage trængt yderligere 1 km ind i det sydligste Furat-kvarter, mens styrken øst fra har har indtaget størstedelen af det sydlige kvarter Hisham Bin Abd Al Malek. Der er nu mindre end en kilometer mellem de to fronter i den sydlige del af byen. Dermed kan det ud fra tidligere offentliggjorde angivelser vurderes, at 50% af byen nu er befriet. Det omfatter næsten 9 af Raqqas 23 bykvarterer. Nord for byen er der dog et område op mod et tidligere militært område, som det endnu ikke er lykkedes at indtage. Ialt dækker den ikke-befriede del af byen nu et areal på ca. 15 km2.

Men kampene er blevet hårde og vanskelige. Islamisk stat har i de sidste dage gennemført et modangreb i Furatkvarteret, hvor de bl.a. har sendt ikke mindre end fire sprængstoffyldte biler med selvmordsbombere ind for at trænge SDF tilbage. Det er dog ikke lykkedes, men tabene har været store på begge sider. Fra SDF meldes om 44 døde ISIL-krigere indenfor de sidste tre dage. Et større ammunitionsdepot er blevet indtaget. Samtidigt er det også lykkedes at redde et stort antal civile ud af byen. Men netop hensynet til de civile, der fortsat kan være spærret inde i den tæt minerede by, gør betingelserne yderst vanskelige. Det kan dog heller ikke afvises, at den spegede forhandlingssituation indimellem har fået SDF til at dæmpe den offensive indsats: Mange har jo villet være med ved opgøret om Raqqa, men kun kurderne og SDF, støttet af allierede styrker har formået at gennemføre det. Til trods for det er kurderne fortsat udelukket fra de internationale forhandlinger, selv om de står med den måske vigtigste nøgle til bekæmpelse af Islamisk Stat i Syrien. Også Tyrkiets fortsatte hvervning af og militære støtte til grupper fra den frie syriske hær (FSA), Al-Nusra og Al-Qaeda, der angreber Efrin og området i Shahba-området, der er befriet af SDF, kan sinke kampen i Raqqa. Den vigtigste kurdiske forsvarsgruppe i Shahba-området Jaysh Al-Thuwar kæmper nu i Raqqa, men har tilkendegivet, at de vender tilbage til Shahba-området, hvis det fortsætter. Den seneste omfattende anerkendelse og støtte til det nedsatte Råd for Raqqas fremtidige styring og genopbygning (se nedenfor) indebærer omvendt et stort incitament til at få afsluttet kamphandlingerne.

“Da jeg første gang kom til Raqqa, var det spørgsmål, der mest optog mig, hvordan i alverden disse mennesker kunne slås med fødderne i intet andet end sandaler. Senere forstod jeg, at det i Raqqa er ganske normalt at gå i kamp med sandaler på”, skriver Erem Kansoy fra sin frontberetning i Raqqa. Klik på billedet for at se detajler!

Kampene i byen er også stærkt præget af, at de foregår fra hus til hus i 50 graders varme, hvor der samtidigt hele  tiden skal ryddes for miner, føres forsyninger frem og ryddes for affald mv.,  der let kan medføre infektioner i den stegende hede. Hvordan det foregår blandt de meget let udrustede SDF-styrker (”De slås endda i sandaler!”) giver journalisten Erem Kansoyen meget levende skildring af i avisen Yeni Ôzgür Politika, her oversat af ANF: https://anfenglish.com/features/impressions-from-raqqa-they-even-fight-in-sandals-21176 . Han har tilbragt en måned i Raqqa, hvor han har ledsaget styrkerne ved fronten.

Den humanitære organisation REACH, der indsamler detaljeret information om humanitære konflikter rundt omkring i verden bl.a. i samarbejde med FNs program for anvendt satellitbilledforskning har i juni gennemført en detaljeret kortlægning af den humanitære situation i Raqqa bykvarterer, som vil blive genneemgået længere nede på denne hjemmeside.