31. juli 2017: Operation Eufrats vrede har indtaget halvdelen af Raqqa by

Siden begyndelsen af juni er SDF trængt ind i Raqqa by, og har samtidigt indtaget områder syd for Eufrat og derigennem sikret, at Asssad og allierede ikke blandede sig i opgøret om Raqqa. De er nu trængt ind i byen fra både øst og vest. Klik for detajler.

Som det ses af kortene ved siden af, nåede SDF Raqqas  bygrænse i begyndelsen af juni. I Juni koncentrerede man sig i høj grad om at afsnøre mulighederne for en flugtvej mod syd over Eufrat ved at indtage store landområder syd for floden. Men det skete også for at komme Assad og hans allierede styrker i forkøbet, idet de tydeligvis ønskede at komme helt op til Eufrat på deres vej østover. Det lykkedes delvist for SDF, idet alle områder sydøst for Raqqa i en afstand på 15-20 km blev befriet. Øst derfor er Assads styrker nu kommet helt op til Eufrat og er ved at erobre de mange landsbyer, der ligger langs hovedvej 4, der strækker sig syd for floden helt til Deir-Ezzor og videre ned til den Irakiske grænse.

Det ser ifølge Washinton Post (19/7) ud til at der er indgået en aftale mellem USA og Rusland om, at at undgå episoder som nedskydningen af et syrisk fly ved Tabqa i juni ved at enes om en deling af Syrien, hvor Assad og allierede holder sig til det centrale og sydlige Syrien vest for Eufrat, mens SDF og deres allierede, når Raqqa er befriet, vil bevæge sig ned langs Eufrat for at kontrollere de mange landsbyer, hvor ISIL-krigere fra Islamisk Stat befinder sig. Der skulle dog være nogle aftalte afvigelser fra Eufrat-linien, og området omkring Tabqa og Raqqa ser ud til at være et af dem.

Yasidi-kvinder fra forsvarstyrken YJŞ omkring Sinjar-bjerget i NV-Irak ankommer til Raqqa.

I juli måned synes al indsats at have koncentreret sig om indtagelsen af byen Raqqa. Mange militser, der har indgået samarbejde meed SDF er også kommet til byen, dels for direkte at indgå i kampene, men også for at bistå ved sikring og hjælp til de mange civile flygtninge, der er lukket inde i byen. Det gælder f.eks. dele af oprørsgruppen Liwa Thuwar al-Raqqa, der har været tilknyttet den frie syriske hær FSA, men som nu har indgået en aftale med SDF om at yde især humanitær bistand ved indtagelsen af Raqqa. Også en gruppe kvindelige forsvarsstyrker fra Yasidierne (YJŞ), der parallelt med det kvindelige YPJ har organiseret deres eget forsvar for Yasidierne omkring Sinjar-bjerget i det NØ-lige Iraq, er ankommet. De nærer givet et særligt brændende ønske om at redde  deres mange slavebundne søstre, der er blevet solgt adskillige gange gennem de seneste år på Raqqas to slavemarkeder for kvinder.

Yasidi-kvinder fra forsvarstyrken YJŞ ankommer til Raqqa.

Den tankevækkende ankomst til Raqqa og modtagelse af repræsentanter fra YPJ kan ses på denne video :

https://twitter.com/Baco_UK/status/882987603649232897/video/1

Det kan ses som den symbolske kulmination af navnet på hele operationen siden december 2016: ”Eufrats vrede”. Og deres indsats har allerede båret  frugt: De har sammen med YPJ fået befriet en række piger fra ISIL-terrorister, der har købt dem, og pigerne er nu bragt hjem til Sinjar. En beretning om to af disse skæbner, en 10-årig og en 15-årig pige, er netop offentliggjort her: https://anfenglish.com/features/Ezidi-girls-rescued-by-ypj-yjS-in-raqqa-speak-of-isis-barbarity-21241