14. september 2017: To trediedele af Raqqa by er indtaget – hele byen vil være befriet inden en måned

Udviklingen af fronten omkring Raqqa fra slutningen af juli og til midten af september. Floden Eufrat ses nederst i billederne. Med rødt er vist den gamle del af Raqqa indenfor bymuren (der dog kun har været intakt på den nordlige og østlige side). Klik på kortet for at se detaljer.

SDF har strammet grebet om Raqqa by på en række forskellige fronter gennem de sidste tre uger. Særligt afgørende har været indtagelsen af den sydøstlige del af byen, som bl. a omfatter et stort hospital og universitetet. Kampene er blevet meget hårde, og der er mange faldne på begge sider. SDF tager det stigende antal angreb fra Islamisk Stat gennem den sidste måned som et udtryk for, at de er ved at tabe. For 14 dage siden blev det skønnet, at Islamisk Stat havde en styrke på mellem 700 og 1000 tilbage. Over for den står SDFs kernestyrker ved Raqqa på ca. 15 000. Og stadigt nye styrker slutter sig til. Det gælder f.eks. gruppen Liwa Al Shimal fra Deir Ez Zor, der har været en del af opppositionen De Frie Syriske Styrker. De har forladt det tyrkisk støttede “Eufrat Skjold”, som i høj grad har været søgt sat ind mod kurdere og andre fra SDF i det tyrkisk besatte Shahba-område, og i stedet har sluttet sig til SDF, hvor de nu indgår i kampene ved Raqqa. Men det er svært at rykke hurtigt frem. I hvert eneste kvarter er der hundredevis af skjulte miner, som vanskeliggør fremrykningen, og kræver stor opmærksomhed under rydningen. Der er desuden snigskytter overalt, og et stigende antal selvmordsbombere.

Åbningen af fronten mod fronten ned igennem Deir Ez-zor provinsen, der netop er sat ind indenfor den sidste uge må umiddelbart forventes at gøre kampene i Raqqa by noget mindre intensive.  På den anden side er det også vigtigt for SDF at få frigjort styrker til denne front, især hvis der skulle opstå problemer med Asssads styrker øst for Eufrat. Siden kampagnen for befrielse af Raqqa gik ind d. 6 juni, er der nu gået 100 dage.