23. august 2017: SDF har befriet de centrale dele af Raqqa by

Befrielsen af byen tager tid, da ISIL-terroristerne optræder civilt blandt de tilbageværende beboere, der bruges som skjold. SDF har dog nu befriet hele den centrale gamle del af byen indenfor murene – vist med rødt. De trænger desuden især frem mod sydvest. Klik på kortet for at se detaljer.

I slutningen af juli var det lykkedes SDF helt at omringe Raqqa by, og næsten få skabt forbindelse mellem fronterne øst og vest for byen, langs med nordsiden af Eufrat. Dermed var næsten halvdelen af selve byen indtaget. Men siden er det gået langsomt, først og fremmest fordi der stadig holdes mange civile som gisler, mens de tilbageværende ISIL-terrorister optræder som civile blandt dem. Det har gjort, at man har været meget forsigtige i de fremstød, der er sket. Men man har fået konsolideret kontrollen med ISILs adgang til byen gennem befrielsen af de sydlige kvarterer ned mod fjorden, og man er trængt længere og længere ind i det gamle centrum bag bymuren (vist med rødt nederst på kortet til venstre). D. 22 august lykkedes det at indtage hele det gamle centrum af byen, så man derigennem har fået befriet de centrale tætbefolkede distrikter Mahdi, Rafqa og næsten hele Mansour og Beshidiyet (hvoraf lidt ligger uden for den gamle bymur, se kortet over nærområderne i artiklen fra 31. juli Situationen for civile i Raqqa i juni og juli 2017”). Derudover har man også fået befriet et område nord for den gamle bymur, samt en mindre del af det sydvestlige Tasheeh-distrikt, hvor der netop de sidste dage har været stor aktivitet. Snesevis af civile er blevet befriet i forbindelse med aktionerne, men der har også været flere eksempler på, at ISIL har skudt på civile under flugt. Netop i dag har SDF indtaget en ammonitionsfabrik lige nord for Tasheeh-distriktet, hvor de har fundet missiler og kasser med hundredevis af mortergranater.

27/8: I området lige nordøst for den gamle by er det tidligt i går morges  lykkedes at befri dusinvis af syriakiske kristne, der havde holdt sig skjult og især havde fået skjult deres kristne identitet. Nogle af dem er interviewet i denne video: https://twitter.com/_/status/901526376238526466 . Indenfor SDF er der dannet særlige grupper til at sikre befrielse af civile i Raqqa, og de syriakiske kristne er blandt de over 100 civile, det er lykkedes at redde yd i den østlige del af byen gennem de sidste dage.