20 oktober 2017: Den internationale koalision lykønsker SDF med befrielsen af Raqqa

USAs forsvarsministerium udsendte sent fredag d. 20 oktober følgende tankevækkende lykønskning til de Syriske Demokratiske Styrker:

 

De Syriske Demokratiske Styrker befrier Raqqa

Sydvest Asien – Koalitionen lykønsker vores partnere fra de Syriske Demokratiske Styrker med deres offentliggørelse af Raqqas befrielse 20. oktober fra Daesh’s besættelse. Daesh’s tab af Mosul og nu Raqqa er vendepunkter for terroristbevægelsen, hvis ledere flytter sig stadigt længere væk fra et svindende antal terrorist-tilhængere.

Raqqa blev besat af syriske oprørsstyrker i 2013 og blev inddraget i en ødelæggende borgerkrig før den blev besat af Daesh i januar 2014, hvor byen blev udråbt til hovedstad for terroristgruppens såkaldte ’kalifat’.

Under borgerkrigen i Raqqa levede den lokale befolkning i en krydsild af ødelæggelse, der var skabt af den fortsatte konflikt mellem det syriske regime og oppositionen. Under Daesh blev Raqqa en magnet for udenlandske terrorister. Indbyggerne var tvunget til at leve under et brutalt regime, der rutinemæssigt gennemførte offentlige henrettelser, afpresning under løgnagtig dække af ’beskatning’ og tvungen militærtjeneste.

Daesh brugte de over tre års besættelse på at omdanne Raqqa til et befæstet militært fængsel. Terroristorganisationen brugte hospitaler, moskéer, skoler og andre beskyttede steder som dække for planlægning, udførelse og støtte af militære operationer. Daesh forbrød sig også mod menneskerettighederne, som enkeltpersoner vil blive stillet til regnskab for.

Raqqa var en nøglelokalitet for Daesh’s planlægning, financiering, udførelse eller inspiration til terroristaktioner over hele verden, inklusive angrebene i Paris, Brussels, Nice, Manchester og mange andre steder.

Kampen for at befri Raqqa blev indledt d. 6 juni med koalitionens bombninger mod Daesh støttet af de Syriske Demokratiske Styrkers angreb fra jorden. D. 3. september havde SDF gjort betydelige fremskridt og befriet den historiske moské i det gamle bycenter. Dette sikrede moskéen mod at blive offer for samme skæbne som Al Nuri moskeen i Vest-Mosul, Irak, som Daesh terrorister ødelagde i juni 2017.

”Med en etnisk sammensat styrke med lokale elementer forrest i kampen, gennemførte SDF en særdeles effektiv operation i et vanskeligt urbant område for at befri byen”, udtaler koalitionens operative leder, brigadegeneral Jonathan Braga. ”De kæmpede ihærdigt og modigt mod en principløs fjende, og viste stor omsorg for at flytte den befolkning, der var holdt fast af Daesh, væk fra kampområdet og derved minimere de civile ofre”, tilføjer Braga.

Under kampen for Raqqa ydede koalitionen – og vil fortsat yde – træning, udstyr, råd, assistance, efterretninger, samt støtte fra luften og på jorden for endeligt at bekæmpe Daesh. Den befriede by vil bliver overgivet til lokal styring og ledelse. Indbyggerne i Raqqa har nu chancen for at kontrollere deres egen fremtid.

Trods symbolikken i Raqqas befrielse betyder det ikke enden på Daesh’s terrorisme. ”Den militære sejr over Daesh er afgørende, men ikke tilstrækkeligt”, siger koalitionskommandør Leutnantsgeneral Paul E. Funk II: ”Vi kæmper stadig mod resterne af Daesh i Irak og Syrien og vil fortsætte med at yde humanitære hjælpeforanstaltninger, der kan støtte borgere, der er blevet skadeligt ramt af en brutal besættelse, og som står overfor en lang kamp for at genvinde deres frihed”, sagde Funk.

En hård kamp ligger stadig foran os. Vi beundrer tapperheden og de betydelige ofre hos vor parner og koalisionsstyrkerne i denne historiske kamp for at slippe af med voldelig ekstremisme i regionen. Koalitionen og partnerstyrkerne vil forblive fuldt engagerede indtil den endelige udryddelse af Daesh i Syrien og Irak.

(oversættelse: jb)