3. December 2017: SDF kan måske møde danske soldater ved befrielsen af de sidste Islamisk Stat-lommer ved grænsen til Irak

Situationen d. 3 december, hvor først områderne på østbredden af Eufrat skal befries helt, før den sidste indsats i grænseegnene mellem østSyrien og Irak kan gå igang. Klik på kortet for at få detajler frem

Siden midten af november har der især været hårde kampe mod resterne af Islamisk Stat langs Eufrat ned mod grænsen til Irak. Assads styrker og allierede har efter indtagelsen af grænsebyen Al Bukamal især trængt videre sydpå fra Mayadin langs vestbredden af Eufrat, mens SDF har koncentreret sig om sikringen af Olie- og gaskilderne og især olieraffinaderierne omkring Tanak og Omar. I en storstilet aktion omkring d. 24 november lykkedes det dog SDF at trænge helt ned til den irakiske grænsen og dermed næsten at afsklære forbindelsen mellem de resterende områder domineret af Islamisk stat i Syrien og i Irak. Det gik så hurtigt, at der fremkom rygter om, at der måtte være indgået en aftale mellem SDF og Islamisk Stat. Det er dog blevet pure afvist fra SDFs side, hvad de senere begivenheder også klart viste sandheden i. Ser man nærmere på det område, der er befriet, bliver det også tydeligt, at operationen i første omgang foregik i behørig afstand (>4 km.) fra de tættere befolkede områder langs østbredden af Eufrat. Men disse områder er man nu gået i gang med at befri, primært fra YPGs side, men også i samarbejde med det nydannede 2. regiment af Deir Ez-Zors militære råd. Da det er nogle af de vigtigste tilholdssteder for de tilbageværende dele af Islamisk Stat har kampene været hårde med foruroligende tabstal. Således har der i forbindelse med indtagelsen af en af landsbyerne været meldt om 72 dræbte ISIL-jahadister og 5 tilfangetagne. Det er endvidere interessant, at ifølge de seneste meldinger er befrielsen af disse områder foregået med støtte fra både de Vest-allierede og Rusland. I en fælles ganske opsigtsvækkende  erklæring fra YPG, Deir Ez-Zors militære råd og  de russiske styrker i området redegøres for perspektivet i det nye brede samarbejde, se http://en.hawarnews.com/ypg-we-are-ready-to-form-a-joint-operation-room-to-fight-daesh/.

Erklæringen lyder i en let tilrettet google-oversættelse således:

“Efter YPGs heroiske modstand i samarbejde med de arabiske klaner i regionen og efter at have elimineret Daeshs terror, er Deir ez-Zor landområderne øst for Eufrat fuldt ud befriet, støttet af de russiske styrker i Syrien og den amerikansk ledede globale koalition. Ved den lejlighed lykønsker vi det syriske folk med alle dets forskellige befolkningsgrupper med denne sejr og takker alle de internationale styrker; den globale koalition, de russiske styrker i luften, ved logistisk støtte og ved koordinering og rådgivning på jorden. Vi håber også, at denne støtte vil blive styrket, og at den nødvendige luftbeskyttelse og dækning vil blive sikret, når krigen mod terrorisme slutter. Vi står nu overfor  strategiske opgaver knyttet til etableringen af ​​et fredeligt liv og genopbygning af infrastrukturen, i forbindelse med genopretningen af vores land. Det handler også om at udvikle en administration og råd bestående af klanernes sheikher, notabiliteter, i et antal, der er tilstrækkeligt til direkte og fuldt ud at repræsentere araberne, kurderne og alle dele af regionen indenfor den demokratiske nation, den selvstyrende administration og folkets broderskab, så vores befriede områder bliver en del af det demokratiske Syrien og nyder et demokratisk system, der garanterer alle de grundlæggende friheder i de forskellige syriske befolkningsgrupper. Vi appellerer også til verdensmagterne, især USA og Den Russiske Føderation, som borgere til støtte for fredelige og demokratiske løsninger for den syriske fremtid og ved beskyttelsen af ​​de frigjorte områder indtil vores folk genvinder situationen og når et selvforsvarsniveau. Vi erklærer, at vi er rede til at danne fælles operationelle rum med vores partnere i krigen mod IS for at øge mulighederne i denne koordinering og for at eliminere terroren fuldstændigt. Længe leve et demokratisk Syrien, længe leve broderskabet blandt folkene. Skændsel, død og skam over terrorismen og alle de kræfter, der støtter den”.

Det må formodes, at også befrielsen af de sydligste landsbyer langs østbredden af Eufrat vil have 1. prioritet i den kommende militære indsats, herunder ikke mindst at sikre, at syriske områder langs den irakiske grænse ned mod Al Qa´im lukkes af for  Islamisk stat, så der ikke mere er forbindelse mellem Islamisk Stats tilbageværende territorie i Syrien ig i Irak. Først derefter må det formodes, at SDF vil gå igang med at befrie områderne øst for bifloden Khabor, nord for As Suwar, ind mod grænsen til Iraq.

Den dansk-trænede A’al Furat-brigade er i øjeblikket indsat sammen med bl.a. den irakiske hær, antiterrorstyrken CTS og de shiitiske folkemilitser i ørkenen nord for grænsebyen Al-Qaim. Målet er at forhindre resterne af Islamisk Stat i at reorganisere sig i ormådet. Midt i området, nær den syriske grænse skulle lederen af Islamisk stat, Al Baghdadi befinde sig, ifølge irakiske oplysninger. (Kilde: Charlotte Aagaard: Dansk-trænet milits i Irak kom med i vigtigt slag efter dansk pres. Information, onsdag d. 29. November 2017). Sammenlign med kortet ovenfor.

Her forbereder den irakiske hær, antiterrorstyrken CTS og de shiitiske folkemilitser sig på at forhindre resterne af islamisk Stat i at reorganiserre sig i området mellem Al-Aaim, Sinjar og Baiji. Den 500 mand store danske-trænede A´ali al-Furat brigade er indvolverede i netop denne mission, som formentlig må skulle koordineres med SDFs indsats i det østligste Syrien. Ikke mindst efter at det d. 2 december kom frem, at det irakiske militær formoder, at Islamisk Stats leder Al Baghdadi, der er undsluppet fra Rawa og senere fra Abu Kamal/Al Bukamal  inden Assad erobrede byen, nu skulle skjule sig i grænseområdet mellem Syrien og Iraq mellem Al-Qaim og Sinjar. Han skulle være såret, men dog i live.

A´ali al-Furat brigaden deltager primært i back-clearence operationer, og de danske soldater træner dem i arbejdet. Men jægerchef Kåre Jacobsen vil ikke afvise, at de danske jægersoldater nogle gange godt kan tage med dem ud på deres operationer: ”Hvis de får brug for hjælp, kan vi påkalde ildstøtte fra fly, artilleri eller raketter. Hvad der nu måtte være brug for. Vi kan også selv skyde, hvis vi er kommet så tæt på, og det er det, der er brug for, siger Kåre Jakobsen (Aagaard, 2017)