3. december 2017: YPG frivillig vender hjem og redder sin familie efter tre år

Af Berîtan Sarya, ANF – med geografiske noter og kort ved Jesper Brandt

Ferhad Asman Casim slap ud af fangenskab under  Islamisk Stat for tre år siden. Han tog til Hasakah og gik ind i YPG. For en måned siden reddede han sin familie og befriede sin landsby nordvest for Deir Ez-zor.

Landsbyen Al `Ali, beliggende tæt på den østlige bred af floden Eufrat. Efter beskrivelsen kan det næppe være andet end landsbyen Hamar El Ali, der beskrives i artiklen. Se næste kort for beliggenheden i Syrien

Ferhad Asman Casim er 33 år og kommer fra landsbyen Hamar El Ali, der ligger i Deir Ez Zor provinsen i det østlige Syrien. Før den syriske borgerkrig var Ferhad Asman Casim en almindelig arbejder, men hele hans liv ændrede sig, da Deir ez-Zor blev besat først af FSA, og så af ISIS. For tre år siden lykkedes det ham at udslippe Islamisk Stats fangenskab og komme ud af Deir ez-Zor, og videre til Hesekeh for at slutte sig til YPG. For en måned siden reddede Casim sin familie og befriede sin landsby, der ligger nordvest for Deir-ez Zor.

Ferhad Asman Casim med sin familie i landsbyen Hamar El Ali øst for floden Eufrat

ANF besøgte Casim i det hus, hvor han bor med sin familie, mor, hustru og børn. I stærk modsætning til tiden med ISIS, bobler Casims hus af glæde. Kamphandlingerne er endnu ikke slut, men de er ikke præget af angst. Kvinderne hilser på os med deres  spraglede  klædedragter og smilende ansigter. Casim er ikke genert over at vise sin kærlighed til til sin kone og sine børn. Han stiller sig op foran vores kamera sammen med sin familie, der alle viser sejrstegnet.

Før den syriske borgerkrig plejede Ferhat Asman Casim at arbejde i forskellige byer i Syrien og Rojava. Da krigen startede kom landsbyen under kontrol af De frie Syriske Styrker, FSA. Banderne under FSA holdt sig ikke tilbage med grusomheder, og derefter kom ISIS til, hvilket mangedoblede grusomhederne. Casim blev arrasteret af ISIS, fordi han havde en pistol.  Han blev tortureret i over en måned, og blev senere løsladt.

Flugten fra Deir Ez-Zor og tilsutningen til YPG

Ferhad Asman Casim flygtede fra sin landsby, der var invaderet af Islamisk Stat og tog til Hesakeh.

Al `Alis placering i Østsyrien, ca 100 km fra Al-Hasakah og ca. 120 km fra Sera Kani ved den tyrkiske grænse. De stiplede linier på kortet er grænserne mellem Syriens provinser. Al `Ali ligger i provinsen Deir-Ez-Zor, med provinshovedstaden af samme navn ca. 50 km SØ for Al `Ali.

Han fortæller her historien om, hvad der skete: ”Da jeg ankom til Hesekeh, sluttede jeg mig til YPG for at beskytte mit folk og mit land, og for at fjerne vores vanskeligheder med ISIS. Jeg havde hørt, at der var broderskab og demokrati i YPG, og at de så alle civile som deres familie, og ikke nogen, der var under dem. Jeg plejede at arbejde i Serekaniye/Sari Kani (Nord for Deir-Ez-Zor, tæt på grænsen til Tyrkiet). Jeg så, hvordan FSA stjal olien. Der plejede jeg at besøge folk i deres hjem. Jeg begyndte at forstå YPG og deres synspunkter, og det påvirkede mig”.

 

Først Raqqa, så Deir Ez-Zor

Fehad Asman Casim var en del af  Raqqa felttoget ligefra dets begyndelse. Inden Raqqa felttoget var slut, skiftede han over til Operation Jezera stormen, der blev indledt for at befri den østlige del af Deir ez-Zor. Casim fortsætter sin historie: ”Vi startede operationen med høj moral. Alle de kammerater, der deltog, havde længe været YPG medlemmer. Vi havde forberedt os på operationen. Vi gik igang i en præcis rækkefølge, med disciplin og planlægning. Vi måtte også gå igennem mange strabadser, men det var godt, og det fortsætter også godt. ”