21. december 2017: Parlamentsmedlem fik en bøde på 20 000 kr. for at nævne ordet Kurdistan i det tyrkiske parlament

Solon Baydemir, parlamentsmedlem for oppositionspartiet Folkets demokratiske Parti (HDP), blev udelukket fra parlamentets møder og fik en bøde for at nævne ordet ’Kurdistan’ under en tale i det tyrkiske parlament d. 12. december. Et medlem af Erdogans regeringsparti AKP spurgte: ”Hvor er Kurdistan?”. ”Det er lige her. Kurdistan er her”, svarede Baydemir og lagde hånden på hjertet.

D. 12 december var det tyrkiske parlament samlet for at diskutere statsbudgettet for 2018. Parlamentsmedlem Soman Baydemir, der repræsenterer Folkets demokratiske Parti (HDP), der har 59 pladser ud af parlamentets 550 pladser, kritiserede Erdogans AKP-regerings undertrykkelse af kurderne og de demokratiske kræfter og fremførte at budgettet for 2018 var et krigsbudget.

I hans tale brugte Baydemir ordet Kurdistan. Da han gjorde det, protesterede medlemmer fra det ledende ”Retfærdigheds- og udviklingsparti” (AKP). Da et parlamentsmedlem fra AKP spurgte: ”Hvor er Kurdistan”?, svarede Baydemir ved at lægge sin hånd over sit hjerte og sige: ”Det er lige her. Kurdistan er her”.

Efter hændelsen, blev Baydemir udelukket fra to parlamentsmøder af formanden for parlamentet, der derudover pålagde ham en bøde på 12 000 tyrkiske pund (svarende til ca. 20 000 DKK). De andre HDP medlemmer forlod mødet efter parlamentets beslutning og besluttede ikke at deltage i næste dags parlamentsmøde.

Parlamentsmedlem Dilan Dirayet Taşdemir fra HDP kommenterede senere i en tale bøden i parlamentet på denne måde: ”Selv om man siger, at vi ikke eksisterer, får det os ikke til at forsvinde. I årevis har ordet ’Kurdistan’ været banlyst, og man har i stedet brugt ordet ’Anatolien’. Men Kurdistans eksistens er en historisk, geografisk og kulturel realitet. Vi har ikke genopfundet betegnelsen.”

Betegnelsen ’Kurdistan’ blev allerede brugt i det Ottomanske imperium, ifølge Dilan Dirayet Taşdemir. ”Selv i parlamentets bibliotek er der 128 manuskripter, i hvilke ordet optræder. Vi fandtes for 1000 år siden og vi vil stadig gå rundt om 1000 år”, sagde Taşdemir.

Oppositionspartiet HDP har i øvrigt netop holdt kongres i Istanbul.

En stor del af partiets delegerede i det tyrkiske parlament er tilbageholdt eller fængslet, herunder formandskabet Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ, der blev fængslet for over et år siden, d. 4. november 2016. Demirtaş, der end ikke har fået tilladelse til at deltage i den retsag imod ham, har sendt en hilsen fra fængslet til kongressen:”De undertrykte folk fortsætter deres historiske kamp for løsninger og frelse, ikke bare i Tyrkiet, men i alle lande, der er udsat for undertrykkelse, grusomheder og fascisme, særligt i mellemøsten. Erfaringerne fra kampene i Tyrkiet, Mellemøsten og Rojava vil få det historiske eftermæle, at det kan blive en revolutionær model for hele menneskeheden”. Han opfordrede til at etablere folkeråd overalt fra landsbyer til storbyer for at styrte et-mandsregimerne og bane vejen for folkets selvadministration. ”Jeg sender mine bedste hilsener med troen på, at vi kan lede kampen for frihed til sejr og udslette fascismen”.

Det irske parlament har i øvrigt haft fængslingen af Demirtaş oppe til diskussion, og har fordømt Tyrkiets fortsat ulovlige forfølgelse af partiet (se https://anfenglish.com/news/hdp-proposal-in-irish-parliament-23678).