25. januar 2018: Tidligere officer i den Frie Syriske Hær (FSA) afslører, at Tyrkiet fortsat støtter Islamisk Stat og Al-Qaeda

Ifølge Mihemed Casim El Hesen, en tidligere officer i FSA, der er deserteret fra de Tyrkiet-tilknyttede “Euphrates Shield” -grupper og har meldt sig til at deltage i SDF, bragte Tyrkiet i forbindelse med deres besættelse af en del af Shaba-området i det nordlige Syrien 250 Islamisk Stat-medlemmer til Europa fra Jarablus, mens andre Islamisk Stat-medlemmer blev sendt til Al-Bab, Hama eller Al-Raqqa med deres familier.

Tidligere officer i den Frie Syriske Hær (FSA), Mihemed Casim El Hesen, der nu har meldt sig til de Syriske Demokratiske Styrker.

Mihemed Casim El Hesen har været officer i den Frie Syriske Hær (FSA), som deltog sammen med andre grupper i den tyrkiske ledede invasion,  operation “Euphrates Shield” i Shahba området mellem byerne Jarablus ved den tyrkiske grænse, Azaz tæt på grænsen til den syriske provins Afrin og Al Bab nord for Aleppo. Han deserterede fra FSA og har siden sluttet sig til den syriske demokratiske styrker (SDF).

I en samtale med nyhedsbureauet Mezopotamya News Agency (MA), har El Hesen fortalt, at Tyrkiet har meget tætte forbindelser med islamistiske grupper som Islamisk Stat og Al-Nusra.

Den 33-årige Mihemed Casim El Hesen er fra provinshovedstaden Dêir ez-Zor i det østlige Syrien og var tidligere politibetjent. Han angiver, at han blev medlem af den Frie Syriske Hær (FSA) i 2012. Efter Al-Nusras og Islamisk Stats invasion af dette ​​område, rejste han til den tyrkiske Hatay-provins vest for Afrin og derefter til Jarablus, hvor den tyrkiske hær og grupperne under Euphrates Shield havde overtaget kontrollen . “Der var jeg ansvarlig for kontakten mellem klanerne fra Dêir ez-Zor-provinsen og Euphrates Shield-kommandanterne”, fortæller han.

Ifølge El Hesen bad Tyrkiet klanerne fra Dêir Ez-Zor om at deltage i Euphrates Shield militserne og deres planlagte operationer i Raqqa og Dêir ez-Zor. Som modydelse blev de lovet andel i områderne. “Tyrkiet udbredte konstant anti-propaganda mod de Syriske Demokratiske Styrker (SDF), som de sagde kun bestod af kurdere, som hadede alle arabere og ønskede at splitte Syrien, sagde de.”

Efter Tyrkiets invasion af ​​Jarablus og Azaz voksede modsætningerne mellem Euphrates Shield-grupperne, fortalte El Hesen og han bemærkede, at nogle af disse udviklede sig selvstændigt på forskellig måde.

250 jihadister fra Islamisk Stat blev sendt til Europa

El Hesen gav også adskillige oplysninger om operationen omkring Jarablus, som Tyrkiet trængte ind i med  Euphrates Shield-grupperne og overtog fra Islamisk stat på bare tre timer. Han fortalte:

“Tyrkiet forhandlede overtagelsen af ​​Jarablus med Islamisk Stat før operationen. Rusland og det Syriske Regime blev også informeret om denne forhandling. Der var et møde mellem russiske, syriske og tyrkiske embedsmænd i Karkamış før operationen. Da de tyrkiske tropper kom ind i Jarablus, blev 250 udvalgte IS-krigere fragtet til de tyrkiske byer Kilis og Antep via Karkamış-grænseovergangen. En af de ansvarlige for transporten var mig. Senere erfarede jeg, at disse IS-krigere var blevet sendt til Europa. Andre IS-krigere blev bragt til Al Bab, Hama og Raqqa med deres familier. ”

Kampe i Jarablus var det rene opspind

El Hesen gav væsentlige detaljer om hvad der reelt skete i Jarablus og fortsatte; “I en landsby nær Jarablus åbnede IS-krigere ild og sårede tre tyrkiske soldater. Denne hændelse var enten en fejl eller udført for at give indtryk af, at der fandt kampe sted mellem det tyrkiske militær og Islamisk Stat. Men det gjorde der ikke. For der var ingen medlemmer af Islamisk Stat tilbage i Jarablus. ”

Euphrates Shield gruppernes dagsorden: Plyndring og tortur

Med indtagelsen af ​​Jarablus og Azaz begyndte Euphrates Shield-grupperne  at begå røveri, undertrykkelse, tyveri og tortur, fortalte El Hesen og tilføjede: “Hver dag kom der snesevis af mennesker for  at klage over grupperne til de tyrkiske myndigheder. Folkene sagde, at de kendte grupperne og at det var værre end under Islamisk Stat. Tyrkerne lyttede kun til dem og gjorde ingenting. Der blev startet tyrkiske klasser i skolerne. Befolkningen gik i protest-demonstration fire gange, men tyrkerne fortsatte med at gå deres egen vej. ”

Demografiske ændringer

Euphrates Shield-grupperne bosatte flere familier fra Usbekistan og Turkmenistan i stedet for de kurdiske og arabiske beboere og ændrede ifølge El Hesen på den måde den demografiske struktur. Han sagde, at kurdere og araberne omvendt blev tvunget til at migrere.

Derudover fik folk fra Jarablus, El Rai (Çobanbey) og Azaz, som boede i lejre i Tyrkiet, militær træning i Urfa og Antep, og blev derfra bragt til de områder, der kontrolleres af Euphrates Shield-grupperne. Til gengæld for deltagelse i disse grupper fik de en løn på 200 dollars.

Angrebet på Afrin

Ifølge El Hesen er mange mennesker flygtet til Afrin efter at have lidt under det tyrkiske militærs og Euphrates Shield-gruppernes grusomheder.

El Hesen bemærkede, at lokalbefolkningen roser livet i Afrin og Manbij, og sagde: “Folk fortæller hinanden, at hver befolkningsgruppe er repræsenteret i den lokale administration, og at det har ført til et fælles liv. De vil også have sådant et system i deres egne områder og kan ikke forstå, hvorfor tyrkiske væbnede styrker og den Frie Syriske Hær skal indtage deres land. ”

Men El Hesen understregede også, at Euphrates Shield-grupperne afviser et fælles angreb med det tyrkiske militær på Afrin og siger: “To store angreb har fundet sted, og SDF reagerede straks og effektivt. Grupperne led store tab. Derfor er de bange for at angribe Afrin og de blev demoraliseret efter nederlaget. De siger nu, at SDF ikke kan besejres, fordi de kæmper en guerilla-kamp. De siger også, at de aldrig kan sejre over SDF. ”

FSA tjener den tyrkiske stat

Angående  sine egne motiver for at flytte fra FSA til SDF, forklarede El Hesen: “Den Frie Syriske Hær (FSA) blev til for at bekæmpe regimet, men tjener nu den tyrkiske stat. Tyrkiet anvender kun FSA til sine egne interesser og støtter Islamisk Stat meget.  Mange af mine familiemedlemmer har fortalt mig, hvordan SDF nærmede sig folket efter befrielsen af Manbij, Raqqa og landdistrikterne i Dêir ez-Zor. På den måde forstod jeg, hvad det egentlig er, der foregår. Mange af Euphrates Shield-grupperne og især dem fra Dêir ez-Zor vil gerne rejse med deres familier til de SDF-kontrollerede områder. Jeg har talt med 300 af mine venner i Euphrates Shield-grupperne og fortalte dem, hvordan SDF opfører sig. Nu vil de alle sammen  derover. “