25. januar 2018: Tyrkiet har indledt stort luftangreb på Afrin-provinsen i Syrien

Rusland har godkendt angrebet

(Pkt. 1 på oversigtskortet fra 23. januar)

Klokken 16:00 lørdag eftermiddag, d. 20 januar 2018 indledte den tyrkiske hær et luftangreb på Afrin-provinsen i det nordøstlige Syrien. Bombardementet var især rettet mod provinshovedstaden Afrins centrum men også mod andre distrikter, bl.a.  Raco ved grænsen mod nordvest og Bilbile i nord. I lyset af de igangværende angreb retter opmærksomheden sig mod tavsheden i det internationale samfund.

Efter at Tyrkiets præsident Tayyip Erdoğan ved flere lejligheder har talt om en forestående militær operation mod Afrin, har et af de mest diskuterede spørgsmål været, om Rusland ville give grønt lys til en begrænset operation.

Ifølge de første rapporter blev mindst 10 civile såret som følge af luftangrebene. Tre af disse er såret kritisk og to andre er børn.

En højtstående tyrkisk militærkilde har udtalt, at godkendelsen er kommet som en del af “Afrin-Idlib-handelen”. Denne ‘handel’ bliver omtalt i interviewet med Nuri Mehmud: YPGs besked om Afrin til den tyrkiske stat: ‘I drømmer’ . Det tyrkiske militær har oplyst, at dagens angreb blev gennemført med 69 bombefly.

Aftalen indbefatter, at Rusland, der har trukket sine militære styrker ud af  Afrin efter starten af ​​luftbombardement, har fastlagt nogle fælles mål med den tyrkiske stat. De steder, der er angrebet i dag, omfatter Mınıx militærbasen øst for Afrin og en række oliedepoter i centrum af Afrin.

Efter luftbombardementet forsøgte tyrkiske soldater at krydse grænsen fra nord gennem landområderne ved landsbyen Baliyen i Bilbile-distriktet. Forsøget mislykkedes på grund af modstand fra ​​YPG / YPJ.

Tyrkiet har mandag meddelt, at en række raketangreb har ramt de tyrkiske byer Kilis NØ for Afrin samt Reyhanli SV for Afrin. YPGs har erklæret, at de intet har med disse angreb at gøre, og at de på intet tidspunkt har angrebet –  eller har haft noget ønske om at angribe -områder udenfor Syriens grænsen, hvilket også er almindelig kendt og dokumenteret fra amerikansk side. De angiver som eneste forklaring, at Tyrkiet selv har igangsat disse raketangreb for derigennem at søge at legitimere invasionen.