13. marts 2018: Erdogan bomber, plyndrer, og driver etnisk udrensning i Afrin

Til trods for FNs sikkerhedsråds resolution nr. 2401, der  forpligter alle parter til at stoppe fjentlighederne, har Tyrkiet intensiveret bombningen af alle områder i Afrin. Der bliver bombet med tunge våben fra fly og Copra-helikoptere fra om morgenen til sent om aftenen,  rettet mod civile områder. I en opgørelse fra de syriske demokratiske styrker angives det, at den tyrkiske hær siden invasionen d. 20 januar har gennemført 1026 luftangreb mod befolkede områder, infrastruktur, skoler og landbrug, 56 helikopterangreb mod befolkede områder, og 3307 tilfældige artilleriangreb. 283 SDF-soldater er døde. Baseret på Afrins sundhedsmyndigheders statistik er 165 civile blevet dræbt. Derudover er 650 civile blevet såret. De tyrkiske tab ved invasionen er betydeligt større,  især blandt de syriske og andre lejesoldater, hvoraf størstedelen er rekrutteret fra Al Qaeda, Al Nusra og resterne af Islamisk Stat. Baseret på tællinger opgjort af SDF på slagmarken i det kurdiske Afrin, er det samlede tab for Tyrkiet og dets lejesoldater opgjort til 1588. I ly af de tætte bombninger trænger de tyrkiske styrker alligevel en række steder fremad.

Tyrkiet har også på et tidligt tidspunkt  bombet et stort afsaltnings- og rensningsanlæg for drikkevandsforsnyningen til Afrin by, der ligger ved landsbyen Matina, og har derved afskåret drikkevandsforsyningen til Afrin. Bystyret har dog hidtil klaret situationen ved at levere vand fra en række ældre boringer i byen, som er sat i funktion igen.

Lejesoldater med plyndringsgods i Afrin

Nogen af de værste følger er de systematiske plyndringer af de landsbyer og områder som invaderes. Nyhedsbureauet ANF gengiver pålidelige kilder, der beretter om, hvordan den tyrkiske hær opfordrer lejesoldaterne til at plyndre alt af værdi i de landsbyer, de kommer ind i. Rapporter angiver, at banderne af lejesoldater deler de invaderede landsbyer imellem sig og konfiskerer al ejendom i landsbyerne som bliver dem til del. De tyrkiske tropper  går så ind i landsbyerne efter at bandernes plyndringer er overstået. Efter at der er kommet video-optagelser frem af plyndringerne og beslaglæggelsen af bøndernes traktorer, har den tyrkiske hær dog instrueret bandelederne om, at de ikke må optage videoer under plyndringerne, og at de skal fjerne nummerpladerne fra de sjoldne traktorer og biler. Det rapporteres også, at de varer, som banderne har plundret i landsbyerne, som biler, byggemateriele, landbrugsmaskiner, hvidevarer, dyr og olivenolie, senere er blevet bragt til forskellige byer og solgt der. Det gælder Idlib, Hatay, Kilis, Antep, Azaz, Jarablus og Bab. De ejendomme, der er plyndret i landsbyer omkring Jindires i SV-Afrin sælges hovedsagelig i Idlib og Hatay, ejendele plyndrer i landsbyer i de nordvestlige distrikter Shiye og Rajo sælges i Hatay og Antep, og hvad der er plyndret i de nordøstlige Shera landsbyer sælges i Kilis, Azaz og Jarablus.

Der er fremkommet gruopvækkende vidnesbyrd om behandlingen af ikke mindst ældre mennesker, der er flygtet til fods fra landsbyerne efter at have oplevet plyndringer og mord på tilbageværende civile indbyggere.

I bortforklaringen af den etniske udrensning i Afrin bliver der brugt mange tricks i den internationale presse, f.eks. at SDF forhindrer indbyggerne i at forlade området. Man kan spørge: hvorfor skulle kurderne forlade deres eget land, som de har boet i gennem generationer, som der fremgår af oversigtskortet? Og hvor skulle de tage hen? Den tankegang protesterer kurderne i disse dage voldsomt over, og angiver, at de har ikke tænkt sig at forlade Afrin.

Læg mærke til området vest for Afrin på det gamle franske kort. Det er det område, der hedder Iskenderum, som da kortet blev lavet, var en del af Syrien. Som det ses, var befolkningen blandet tyrkisk og armensk. Men Tyrkiet invaderede området i 1938, udryddede armenerne, hvorefter de så lavede en folkeafstemning, som selvfølgelig gav tilslutning til en indlemmelse i Tyrkiet. Mon ikke det er det, man forestiller sig igen at skulle gøre med invasionen af Afrin?

Som den tidligere PYD-leder og nuværende udenrigstalsmand for de Nordsyriske myndigheder Saleh Moslem netop har sagt på et stort anlagt møde i den hollandske by Haag, arrangeret af Kurdistans National Kongres (KNK) opg kommeteen for beskyttelse af Afrin:

Saleh Moslem holdt tale d.l 10 marts på et stort anlagt møde i Haag, Holland, organiseret af Kurdistans Nationalkongres (KNK)og Kommitteen for beskyttelse af Afrin

“Den tyrkiske stat, der har angrebet Kobanê, Shengal og Kirkuk ved hjælp af sine bander af lejesoldater, angriber Afrin i dag. De ønsker nu at afslutte massakrene på disse steder i Afrin. For os er der ingen forskel på Afrin og andre regioner i Kurdistan. Afrin er en fortsættelse af massakrene i Sur, Cizre, Nusaybin og Shengal. Den tyrkiske stat prøver at fuldende sine massakrer mod armenere, syriakker og kurdere i det 20. århundrede. Det her er ikke et personligt anliggende for kurderne. Dette er et spørgsmål om ære og værdighed for os. Ingen har ret til at fortælle Afrins folk, om de skal forlade området eller ej. Dette land tilhører Afrins folk. Børnene dér vil beskytte deres land, de vil slås for det. Hvorfor skulle de opgive deres land? Det vil de aldrig gøre, og alle skal vide det. ”

Henvendt til de europæiske befolkninger sagde Moslem; “Modstanden i Mellemøsten i dag er også en modstand for jeres sikkerhed. De terrorbombardementer, der har fundet sted i Europa, viste alt. Erdogans kumpaner ønsker at tage Afrin fra kurderne og give det til disse terrorister. Vi forsvarer Europa og menneskeheden i dag. Vi ønsker, at Europa skal bekymre sig om sine egne love, da Afrins befolkning bliver massakreret med Europæiske våben. Tyske tanks bruges i angrebet på Afrin. NATO og FN har love, regler og konventioner, der bliver trampet på i dag. Vi ønsker ikke, at I skal “komme og kæmpe for os”, men at I skal “efterleve jeres egne regler og love”. Det er ikke menneskeligt, at vi skal massakreres med europæiske våben. Det vil vi ikke acceptere”.

En sammenslutning af sagførere fra Afrin har i øvrigt indsamlet over 90 000 underskrifter fra beboere i Afrin, der fordømmer og kræver stop for den tyrrkiske aggression i Afrin. Indsamlingen fortsætter til man har nået 100000. Sammenslutningen har desuden overvåget de forbrydelser og overgreb, der er foregået mod civile under invasionen. De er foreløbigt nået op på 922 sager, der er dokumenteret med fotos, vidneudsagn, dokumenter og tilståelser.

Borgerne fra hele Nordsyrien – ikke bare kurdere, men også andre befolkningsgrupper – rejser til Afrin for at vise deres solidaritet med Afrin. D. 10 marts blev således holdt et møde på Nooruz-runddelen i centrum af Afrin by, hvor Afrin kantonens demokratiske selvstyrende forvaltning sammen med en masse borgere og tilrejsende delegerede og gæster fra ind- og udland af holdt protestmøde, se artiklen længere nede: Den autonome forvaltning i Afrin kantonen advarer om en humanitær katastrofe på grund af den internationale tavshed.

 

Kilder:

Anonymous, 2018: Afrin Lawyers Platform: Wee documented 922 reports of Turkish violations in Afrin. ANHA, 1. March 2018.

Anonymous, 2018: SDF releases balance sheet on Afrin battle since January 20. ANF, 7. March 2018.

Anonymous, 2018: SDF reveal result of 24-hour combat operations. ANHA, 8. March 2018.

Anonymous, 2018: Turkish-backed gangs plunder Kurdish villages. ANF, 8. march 2018.

Anonymous, 2018: Citizen tells what he saw during three days with Turkish gangs. ANHA, 9. March 2018.

Anonymous, 2018:  Saleh Moslem: Turkey kills Kurds in Afrin with European weapons. ANF, 11. March 2018