13. marts 2018: Tyrkiets angreb set ud fra et økologisk synspunkt

Afrin by under tyrkisk bombardement

I udviklingen af den nordsyriske demokratiske konføderalisme spiller økologien en afgørende rolle. En af de vigtigste bevægelser, der støtter denne udvikling er organisationen ”Mesopotamia Ecology Movement, (MEM)” (på tyrkisk: Mezopotamya Ekoloji Hareket MEH), der blev oprettet i 2011. I april 2016 afholdt organisationen en en større konference i byen Van i Østtyrkiet, med over 100 delegerede fra en række kurdiske provinser samt ca. 70 aktivister fra andre økologiske bevægelser i ind- og udland. Konferencen mundede ud i en fælles programerklæring for for MEM/MEH (http://new-compass.net/articles/mesopotamian-ecology-movement-presents-its-aims).

Organisationen har for nyligt, d. 19 februar, sendt de internationale miljø- og økologi-organisationer en opfordring til at gå i aktion for Afrin, som er blevet mål for den tyrkiske stats invasionsangreb:

“Den tyrkiske stats militære angreb i Afrîn, den vestlige del af Rojava henholdsvis Den Demokratiske Føderation i Nordsyrien, har nu indledt sin 20. dag. Denne aggressionskrig har rejst alvorlige bekymringer hos fredsaktivister og sympatisører i Tyrkiet og rundt omkring i verden. Krigen mod Afrin rammer alle dele af samfundet alvorligt og truer med at fordrive store folkemængder og yderligere destabilisere den omgivende region. Hver dag øges de civile tab, og titusinder af mennesker står overfor at blive fordrevet med magt.

Krige forårsager utrolige ødelæggelser på miljøet og på menneskers sundhed. Fortsættelsen af ​​dette angreb på Afrîn vil resultere i en uoprettelig ødelæggelse af det naturlige miljø. Vi har hørt nyhederne om, at snesevis af oliventræer allerede er blevet beskadiget eller ødelagt. I sidste uge beskadigede bomber kastet fra fly Meydanki-dæmningen, så den ikke længere leverer drikkevand til byen Afrin. Hvis denne store dæmning bombes helt i stykker, kan et betydeligt antal mennesker, boliger og levebrød blive ødelagt. Vi må klart fordømme de ansvarlige for at indlede og fortsætte denne konflikt, for at undgå uoprettelig skade på den menneskelige og naturlige verden.

Vi opfordrer alle mennesker og organisationer i verden, der er bekymrede for menneskeheden, fred og miljø til at stå sammen og lægge internationalt pres på den tyrkiske regering.

Lad os stoppe denne krig!

At konflikten i Afrin er blevet kaldt operation “olivengren” – et symbol på fred gennem historien – viser de fortsatte bestræbelser på at manipulere med sandheden. Der har været begået mange forbrydelser mod menneskeheden under den syriske krig, især af den såkaldte “islamiske stat” og al-Qaida bevægelsen. At man åbent for alverdens øjne bruger ​​sådanne grupper i angrebet på Afrin viser alvoren i ​​situationen.

Lad os stå sammen i solidaritet med Afrins folk for at fortælle, at en anden verden er mulig! “

”Mesopotamia Ecology Movement, (MEM)” (på tyrkisk: Mezopotamya Ekoloji Hareket MEH), d. 9 februar 2018

 

Kilde:

Anonymous, 2018: Mesopotamia Ecology Movement issues a calæl for Afrin under attack. ANF, 9. Feb. 2018.