8. appril 2018: Hvad talte Frankrigs præsident og Nordsyrien om i Elysée-palæet?

Rêdur Xelil, SDF’s udenrigstalsmand, har fortalt ANF om detaljer under mødet med den franske præsident Emmanuel Macron.

Rêdur Xelil er udenrigstalsmand for de Syriske Demokratiske Styrker

Torsdag d. 29 marts blev en delegation fra Nordsyrien og Rojava modtaget af den franske præsident Emmanuel Macron i Elysee Palæet i Paris. Rêdur Xelil, SDF’s udenrigstalsmand, har fremlagt detaljer om mødet i et interview med ANF.

Hvilke emner har I diskuteret med den franske præsident Macron?

Som repræsentanter for militæret og de politiske kræfter i det nordlige Syrien blev vi officielt inviteret til Elysee-palæet af den franske præsident. Der er kommet meget betydningsfulde resultater ud af dette vigtige møde. Nordsyrien, især Afrin, går igennem en særlig fase. Dette emne var højt på dagsordenen. Den tyrkiske stats og dens banders besættelse af ​​Afrin har været et intenst emne. Vi har rejst spørgsmålet om, hvilke bestræbelser der ligger bag den tyrkiske stats besættelse af Afrin, hvem de bander er, der er blevet bragt til Afrin under navnet “Free Army” og hvad de repræsenterer. Vi har diskuteret behovet for internationale garantier for tilbageførelsen af Afrin til dens tidligere tilstand og for befolkningens tilbagevenden. Hjælpeforsyninger til beboerne fra Afrin, der blev tvunget til at forlade byen, var også et emne, der blev  rejst.

Hvad er der blevet lovet?

Macron forsikrede os om, at Frankrig ville hjælpe Afrin helt til slutningen. Macron påpegede, at Frankrig både som medlem af den internationale koalition og med sin nøglerolle i Europa ville hjælpe med i denne sag. Det blev understreget, at administrationen I Nordsyrien var et eksempel på, hvordan problemerne i Syrien kunne løses. Der var yderligere enighed om, at selvforvaltningen, der er truet af den tyrkiske stat, skal forsvares. Fra Manbij til Qamishlo, fra Amûdê til Dêrik og helt til den irakiske grænse, er alle dissse områder, der i dag er kontrolleret af de syriske demokratiske styrker, truet af den tyrkiske stat. Den franske præsidents holdning og hans officielle holdning helt generelt, er at støtte, forsvare og sikre regionen. For at bringe kampen mod den islamiske stat til ende, blev en fortsættelse af den militære bistand diskuteret. Det var generelt disse områder, der var på dagsordenen.

Den officielle udtalelse fra jeres delegation fastslår at fokus i den en time lange samtale var at sikre humanitær og medicinsk bistand og sikkerhed i Afrin. Samtidig meddelte Elysee Palæet, at Frankrig vil sende tropper til Manbij. Hvilken indflydelse vil mødet have set fra et militært synspunkt?

Det er rigtigt. Dette emne blev også klart rejst fra begge sider. Frankrig vil yde militær støtte til forsvaret af regionen. Dette gælder for Manbij og også de andre regioner. Hvad betyder det? Først og fremmest kom der ikke noget ud af den tyrkiske stats meddelelse om at ville besætte Manbij og erobre det nordlige Syrien. Disse trusler er beregnet på at skræmme den lokale befolkning. Det er ren og skær afpresning. At den tyrkiske state ikke er I stand til at gennemføre et sådan initiativ er nu blevet tydeligt. Macron sagde det meget klart. For det andet; Det administrative system i Nordsyrien bevæger sig mod en officiel status. Der er ingen tvivl om, at det er en stor forandring for Nordsyrien. Efter seks års kamp mod  terroristorganisationen Islamisk Stat  og alle de andre terrorist organisationer, har vi opnået succes på et officielt internationalt niveau. Det er gennem processer som denne, at mødet har kunnet levere positive resultater.

Hvordan vil denne åbne støtte fra Frankrig påvirke andre lande, især USA og Rusland?

Frankrig vil give dem ansvaret for at opfylde deres opgaver. De regioner, som YPG, YPJ og SDF befriede, er blevet støttet af den internationale koalision. Den international koalision er nu gået I gang med at beskytte disse befriede områder. Det er først og fremmest deres moralske ansvar. Jeg tror også, ​​at Frankrigs støtte vil påvirke Ruslands trusler. Rusland er gået for langt i denne proces. I bytte for bestemte områder af Øst Ghouta har Rusland givet den tyrkiske stat tilladelse til at angribe Afrin. Denne situation vil nu sætte grænser for Ruslands, det syriske regimes og Irans politik. Ikke bare USA, men alle involverede styrker i den internationale koalition vil få ansvar for at yde støtte og assistance til Nordsyrien.

Jeres delegation bestod af repræsentanter for alle dele af det syriske samfund. Kan man sige at Frankrig nu officielt har anerkendt Den Nordsyriske Føderation?

Der er ingen tvivl om, at delegationen blev modtaget officielt. Det blev understreget, at de problemer, der eksisterer i Syrien kun kan løses gennem et projekt og en administration af den type, der findes i Nordsyrien. Afholdelsen af et møde med en delegation eller repræsentanter fra de militære, politiske og sociale strukturer, viser, at den franske regering er officielt parat, og er åben overfor forbindelser med føderationen.

Hvilket budskab gav mødet til Tyrkiet?

Den tyrkiske stat hævder at forsvare sine grænser mod en terrororganisation. Jeg synes det er et klart svar. Påstanden fra den tyrkiske stat er fuldstændig grundløs. Regionen styres af en administration, der består af alle sociale grupperinger indenfor regionen. Denne administration bekæmper terrorisme. Den tyrkiske stat bør kende sin plads fra nu af.

Hvordan vurderer du modstanden i Nordsyrien, den diplomatiske indsats og kurderes aktiviteter i udlandet?

Syrien har været igennem en periode med vold i syv år. Landet blev udsat for intervention fra stater i regionen såvel som fra internationale stater. Dette resulterede i en meget tragisk situation for den syriske befolkning. De regioner, der hasr vist sig i stand til at kunne beskytte sig mod kaos og konflikt, er de territorier, der er under de Syriske Demokratiske Styrkers kontrol og styres af den Nordsyriske Føderation.. Det viser, at den førte politik var rigtig og vellykket lige fra starten. Et område, der omfatter mere end 50 procent af Syrien, er blevet ødelagt. Mere end halvdelen af ​​befolkningen er blevet tvunget til at flygte. Vores område har været i stand til at yde beskyttelse og tjene som model for andre regioner. Det var selvfølgelig ikke let. Den militære kamp lykkedes i det væsentligste , idet befolkningen tog imod ideen om at yde modstand. Det er resultaterne af den kamp, ​​som vores folk har gennemført.

Kilde:

Anonymous (2018): What did Macron and representatives of Northern Syria talk about? ANF, 29. March 2018.