8. april 2018: Kvinder har gennemført succesrigt projekt med plastic-drivhuse i Tirbe Sipi området, ikke langt fra Quamishli i det nordøstlige Syrien

Drivhusprojektet i Tirbe Sipi området har opnået stor succes gennem det sidste år og leverer mange slags grønsager til markedet, til priser, der passer til borgernes indkomst

 

Af Ahmad Samir, ANHA

Sidste år blev der etableret et drivhusprojekt i Kongra Star ved Qamishli under rådgivning af Kvindernes Økonomiske Kommitté. Drivhusene har været en stor succes dette år, og den mest populære grøntsagsproduktion har været agurker, der nåede op på 41 tons.

Formålet med at opføre plastikhusene har været at lukke muligheden for en gruppe handelsfolk til at monopolisere grøntsagsmarkedet, så priserne kunne sænkes og dermed passe bedre til familiernes indkomst. Men en fordel ved projektet har også været at skabe arbejde i drivhusene for nogle fattige familier , der dermed også kunne bidrage til landbrugsproduktionen.

Projektet består af 16 drivhuse, men man vil søge at øge antallet til 21. Hvert plastik-drivhus er 40 meter langt og 6 meter bredt, så det samlede drivhusareal er næsten 4000 m2, svarende til 0,4 ha, der vandes gennem drypvis overrisling. Efter at plasthuse gennem de sidste år er kommet på markedet og har været den eneste farbare vej, begyndte man at dyrke tomater og ægplanter.

Projektet drives af 10 kvinder, hvoraf en er landbrugsingeniør, som fører tilsyn med landbrugsprocessen, mens de andre selv er gået igang med at dyrke grøntsager. Plastic husene bruges også for at undgå insekter og ukrudt i forbindelse med anvendelsen af gødning. “Et nyt eksperiment udvikler sig i Nordsyrien og prøver på den måde at at hæve den økonomiske standard i området. Kvinder har været i stand til at åbne snesevis af foreninger og projekter, der gavner kvinder og bidrager til udviklingen af ​​deres personlighed “, siger Howria Shamdein, sekretær for Kvinders Økonomiske Udvalg i Kongra Star.

Ahmad Samir: Women lead, successful project for plastic houses in Tirbe Sipi.ANHA, 1. Apr. 2018.