16. maj 2018: Islamisk Stats standarder er under udvikling i Afrin

Islamisk Stats standarder er under udvikling i Afrin

Det nordvestligste Syrien 15. maj 2018. Grågrønt: De af Tyrkiet besatte dele af Syrien (idet dog Tyrkiet de facto også er til stede i store dele af Idlib-provinsen syd for Afrin). Gult: Den Nordsyriske Demokratiske Føderation. Rødt: Den af Assad beherskede del af det nordlige Syrien. Grønt: De af Al Qaeda og andre jihadiske grupper samt De Frie Syriske Styrker (FSA) beherskede dele af det nordlige Syrien, især Idlibprovinsen, der ligger syd for Afrin.

 

I det besatte Afrin område i Nordvest-Syrien er der nu ved at blve etableret standarder for livet svarende til de, der udviklede sig under Islamisk stats terrorregime i Raqqa.

Ifølge informerede kilder er det mange steder i Afrin blevet forbudt for kvinder at færdes uden at være i helt sort og tildækket beklædning og uden mandlig ledsagelse.

Afrin kontonen, der er blevet besat af det tyrkiske militær og grupper fra ”den frie syriske hær” (FSA) (reelt dog i vid udstrækning jahidiske grupperinger med tilknytning til Al Qaeda eller Islamisk Stat), er nu blevet genstand for regler mage til dem Islamisk Stat indførte i den tidligere ”hovedstad” Raqqa. Ifølge lokale kilder er det nu forbudt for kvinder i Afrin at forlade deres hjem uden sort tilsløret beklædning og mandlig ledsagelse. Denne udvikling hænger formentlig dels sammen med, at en stor del af de tyrkisk betalte lejesoldater reelt er rekrutteret blandt jihaditiske grupperinger med tilknytning til Al Qaida eller Islamisk Stat, dels at Tyrkiet siden invasionen i Afrin d. 20 januar har aktiveret et stort antal ’sovende Islamisk Stat-celler’ til aktioner, der har kunnet skabe øget usikkerhed i Nordsyrien og derigennem støtte invasionen. Ikke mindst sikkerhedsstyrkerne i Tabqa-regionen ikke langt fra Raqqa, har i en række tilfælde afsløret sådanne celler og deres tilknytning til Tyrkiet og dets efterretningstjeneste MIT.

Mere end 300 civile er blevet dræbt

Siden starten af angrebet med det kyniske navn ”Operation olivengren” d. 20 januar har den tyrkiske hær og den lejesoldater dræbt mere end 300 civile, incl. 56 kvinder og 46 mindreårige. I 58 dage modstod befolkningen i den nordsyriske kanton den anden største NATO hær og de militser, den havde rekrutteret. D. 18 marts, da besættelsesstyrkerne stod lige udenfor Afrin by, blev størstedelen af befolkningen evakueret til den nærliggende kanton Shehba, sydøst for Afrin.

Afrin er reelt annekteret

Efter besættelsen af Afrin bys center, blev et “Afrin råd” nedsat I den tyrkiske by Gaziantep d. 19 marts, hvis koordinering administreres af guvernøren I den tyrkiske Hatay-provins vest for Afrin. Afrin er altså på denne måde reelt blevet annekteret af Tyrkiet. Fra Ankara vil blive udpeget en særskilt guvernør for Afrin.

Kidnappinger og røverier

De aktioner, som besættelsesmagten I Afrin og I regionens landsbyer har sat igang, sætter den befolkning, der ikke er flygtet under et ekstremt pres. Særligt kvinderne er påvirket af regimet, som fører sig frem med de standarder, der blev anvendt under Islamisk Stat. Bortførelse og sexuel vold er blevet dagligdags foreteelser. Hvad der er blevet af de kvinder, der er blevet bortført af militserne ved man ikke. Der er også rent økonomiske bortførelser, hvor der I stedet bliver krævet løsepenge. Det sker stadigt hyppigere blandt lejesoldaterne.

Ifølge en kilde i Sherawa distriktet har lejesoldater kidnapped adskillige mænd og teenagere fra landsbyen Basota, deriblandt en borger med navnet Battal Zaki Hamsho, der blev bragt til et ukendt sted, hvor han blev udsat for tortur og bestjålet, hvorefter han senere blev løsladt.

Borgeren Adel Hassan Khaled blev udsat for tortur 20 dage efter at han var blevet kidnapped af lejesoldater fra gruppen Liwa al-Fatah. Det vides ikke hvor han er, og hvad der siden er sket. Det samme gælder borgerne Mohammed Mohammed, Khalil Kassem, Abdo ’Arbush og Khalil Nur Restom, der stadigt holdes indespærret og meldes udsat for tortur.

Også kvinder bliver kidnapped, f.eks. Bushra Yousef Sheiko fra Afrin by, der blev kidnappet d. 6 maj og stadigt ikke var dukket op efter 3 dage.

Unge kurdere, der er blevet bortført af tyrkiske lejesoldater. Deres skæbne kendes ikke.

En pålidelig kilde fra Afrin har fortalt til nyhedsbureauet ANHA, at de tyrkiske besættelsesstyrker og deres lejesoldater natten efter fredag d. 11 maj hentede en pige ved navn Khadija fra hendes hjem i Afrins bydel al-Ashrafieh, og bragte hende til et ukendt sted. Det vides stadig ikke, hvad der er blevet af hende. Samme kilde angav, at 4 kurdiske borgere i Afrin var blevet kidnappet, herunder en 16-årig dreng, Abdul Rahman Mesto,  fra landsbyen Kaxrê i Mabeta distriktet, der var vendt tilbage til Afrin en måned tidligere. Hans skæbne er ukendt. Også flere andre var blevet kidnappet efter at være vendt hjem til Afrin.

Hanan Na’san, som har arbejdet i en borgerservice-afdeling for den Demokratiske Autonome Administration, blev først bortført af lejesoldater og senere frigivet. Men gruppen vendte tilbage og kidnappede ham igen omkring d. 9 maj. Hans skæbne var ukendt indtil lokale borgere fandt hans lig i al-Sinah bydelen, hvor han var blevet skudt. Liget viste tegn på tortur.

Det er ikke kun kurdere, der bortføres. Det gælder også Yasidier (om Yasidiernes skæbne under Islamisk Stat, se xxx), der har boet i en lang række landsbyer i Afrin. Således er Yasidier fra landsbyen Qetme i Afrins Shera distrikt blevet bortført i midten af April, og der er ingen viden om, hvad der er blevet af dem. I begyndelsen af maj berettede kilder fra landsbyen Qibar i nærheden af Afrin by, at lejesoldater hyret af Tyrkiet flere gange havde forsøgt at stjæle et hus fra en borger fra Yazidi samfundet i landsbyen ved navn Omar Memo Abo Hannan, men at det var lykkedes ham at forhindre dem i det. Da han imidlertid havde være væk i 3 dage gav beboere fra landsbyen sig til at lede efter ham omkring hans bolig. De fandt hans lig smidt på jorden i landsbyen, og det var klart at han var blevet slået i hjel af en kugle i brystet.

Landsbyer bliver arabiseret

Ifølge det Demokratiske Råd for Syrien (MSD) er omkring 4000 familier fra FSA militsen blevet bosat I byen og landsbyerne. Landsbyen Kafr. Jina I Shera distriktet er blevet totalt arabiseret. Alene I Kafr Safra er der blevet bosat 300 familier.

 

Kilder:

Anonymous, 2018: ISIS standards in Afrin. ANF, 6 maj 2018.

Anonymous, 2018: “ISIS cells were activated by the attack on Afrin. ANF, 14 april 2018.

Anonymous, 2018: Turkish army and their gangs abduct Êzidîs in Afrin. ANF, 14 April 2018.

Anonymous, 2018: Yazidi’s corpse kidnapped by Turkisgh mercenaries in Afrin found. ANHA, 12 Mai 2018.

Anonymous, 2018: Afrin Girl, child, 3 civilians kidnapped. ANHA, 9. Mai 2018

Anonymous, 2018: Continuation of kidnapping, torture, murder in Afrin. ANHA, 9 Mai 2018