16 maj 2018: SDF har afskåret Islamisk Stat fra grænsen mod Irak langs Eufrat

 

Operation Cizire fremstødet, der skulle nedkæmpe Islamisk Stat i det østlige Syrien, blev sat i bero under Tyrkiets invasion af Afrin. Nu er det genoptaget, først og fremmest i det lille, men relativt tæt befolkede område øst for Eufrat-floden lige nord for grænsen ti Irak, der er Islamisk Stats vigtigste tilbageværende landområde. Det ligger samtidigt som en stadig trussel mod de vigtige olieområder i Syrien længere mod øst, hvilket Assads styrker og allierede i høj grad har forstået at drage nytte af. Samtidigt er Iranske militser, der dominerer de syriske områder vest for Eufrat, gået igang med at erobre de tilbageværende syriske ørkenområder som Islamisk Stat fortsat hersker over.

Kampen mod Islamisk stat i det østlige Nordsyrien er nu genoptaget. Indsatsen koncentrerer sig i første række om det lilll, men relativt tætbefolkede område lige øst for Eufrat-floden nord for den Irakiske grænse ved byen al Qa’im. Flugtvejen over grænsen mod syd er gennem den sidste uge blevet afskåret.

De Syriske Demokratiske Styrker (SDF) har gennem den sidste uge foretaget angreb på Islamisk Stat-stillinger i området øst for Eufrat ned mod den irakiske grænser, hvor de jihadister, der har søgt ly syd for grænsen er blevet grebet af Irakiske styrker. Det gælder bl.a. 5 højststående kommandører fra Islamisk Stat, herunder Sadam al-Jamal,  lederen af sikkerhedstjenesten ”Euphrates Welayet”, samt Mohamad Hussain Kheder, den øvestkommanderende for Al Mayadin,  Islamisk Stats sidste ”hovedstad”, efter at Raqqa var blevet forladt.

I de seneste dage har SDF yderligere erobret byen Baghuz ved Eufrat tæt på den irakiske grænse og dermed afskåret Islamisk Stat fra at kunne flygte sydpå mod Irak. Det irakiske flyvevåben har endvidere bombet et hovedkvarter for Islamisk Stat syd for Shadady ca. 100 km længere mod nord, og en forstærket indsats ind mod den østlige grænse mod Iraq forventes i den nærmeste tid.   SDF er nu også tæt på Islamisk Stats sidste større holdepunkt i Eufrat dalen, byen Hajin, mens både irakiske og franske flystyrker bomber en række andre byer i områder.

De sidste dage har SDF bygget et telekommunikationstårn i den netop indtagede landsby al-Baghouzz lige nord for den irakiske grænse. Øverst ses ned over Eufrat-floddalen.

De sidste dage har SDF bygget et telekommunikationstårn i den netop indtagede landsby al-Baghouz lige nord for den irakiske grænse. Ovenfor ses ned over Eufrat-floddalen.

SDF har efter indtagelsen af landsbyen al-Baghouz lige nord for den irakiske grænse, bygget et telekommunikationstårn for bedre at kunne overvåge det tilbageværende område ved grænsen og floden. Området omkring floden er endnu ikke helt befriet for IS-bander, men landsbýen er netop blevet erklæret ryddet for miner.

Generaler fra CENTCOM har mødtes med SDF-ledere i området for at få et bedre indblik i den komplicerede kamp mod Islamisk stat i den strategiske floddal.

 

 

Kilder: Diverse twitter meddelelser, kortlag og tilknyttede billeder fra https://syrialiveuamap.com  i perioden 3-16 maj 2018.