2. august 2018: Idlib er truet af den tyrkiske hær, der har krydset grænsen

Der er bekymring for en mulig aftale om Idlib mellem Tyrkiet og Rusland i stil med den, der har været omkring Afrin

Lederen af det demokratiske innovationsparti i Nordsyrien, Firas Qesas

Lederen af det demokratiske innovationsparti, Firas Qesas, har d. 18. juli talt med det nordsyriske nyhedsbureauet ANHA om udviklingen i den syriske Idlib-provins, især om tilstedeværelsen af ​​den tyrkiske stat i provinsen  og truslerne fra det syriske regime og Rusland.

“Situationen i Idlib er virkelig indviklet”, siger Qesas. “Ingen kan forstå situationen i Idlib. Hver eneste dag optræder der nye militære eller politiske begivenheder i Idlib. Der er nemlig mange involverede grupper, og terroristerne udveksler territorier indbyrdes.”

Qesas antyder, at flertallet af de lejesoldater, der er blevet besejret i krigen mod regimet, nu er i İdlib, og fortsætter: “Det nye scenario er dette: der er mulighed for et fælles angreb fra Rusland og regimet på provinshovedstaden Idlib. Hvis det sker, vil det være de civile, der betaler regningen. Rusland er ekspert i krig, de ved, hvordan man kan vinde. Det vil samle alle typer lejesoldater i İdlib og derefter ramme dem dér. Dette er Ruslands politik “.

”De checkpoints, som den tyrkiske stat har opstillet i Idlib”, siger Qesas “viser, at der er findes en aftale mellem Tyrkiet og Rusland, ligesom der var i Afrin. De spiller begge et farligt spil. Heller ikke en aftale mellem Rusland og Tyrkiet om Idlib kan ses som noget positivt”.

“Terroristerne er det syriske folks fjender, men der er bekymringer for det civile liv i Idlib,” siger Qesas og påpeger, at den tyrkiske stats tilstedeværelse i Idlib signalerer en militær operation fra Ruslands og det syriske regimes side, som det er sket i andre regioner. “Vi håber, at der vil blive gjort op med terrorismen i Idlib, og at internationale styrker vil beskytte regionen”, tilføjer han.

Qesas påpeger, at ingen kender Idlibs skæbne. “Idlib – siger han – er et problem, når det kommer til de civile, da regimet og Rusland, i modsætning til de Syriske Demokratiske Styrker (SDF), ikke bekymrer sig om civile. Det er også muligt, at Rusland og regimet beslutter sig for at brænde hele Idlib af”, advarer han.

Qesas henleder opmærksomheden på den tyrkiske stats krydsning af grænsen til Idlib : “Denne krydsning sker med godkendelse af Rusland som det skete i Afrin”.

Afslutningsvis gør Qesas opmærksom på følgende: “Alle væbnede grupper i İdlib er terrorister, de er det syriske folks fjender. De tror hverken på demokrati eller på en fredelig løsning.”

 

Kilde:

Anonymous 2018: Concern for Idlib as Turkish army crosses the border. ANF, 19. juli 2018.