2. august 2018: Syrien: Tilbage til begyndelsen

Journalisten  Nazım Daştan fra nyhedsbureauet Mesopotamia Agency (MA) analyserer den syriske hærs offensiv i den sydlige del af landet og mulige nye konfliktområder i den syriske krig.

Landskab i den sydvestligste del af Syrien

Modsat forventningen;  at konflikten i Syrien, der nu har varet i syv år, ville ende med en sejr over Islamiske Stat (IS) i Raqqa, er krigen blevet genoplivet af interne og eksterne kræfter, der har igangsat nye militære offensiver.

Aktører som USA, Rusland, Israel, England, Frankrig, Tyrkiet og Iran er gået ind i den syriske krig. Som følge af en aftale mellem USA og Rusland er det syriske regime og de tilknyttede væbnede grupper trukket tilbage fra grænsen til Jordan og Israel.

I den sydlige provins Daraa og den sydvestlige provins Quneitra, der nu er målet for det syriske militærs offensiver, har væbnede grupper som Hayat Tahrir al-Sham (al-Nusra), som Tyrkiet har støttet i årevis, haft stor indflydelse.

 

Offensiv i det sydlige Syrien

I regionen, hvor der tidligere var forventet en operation af arabiske styrker med støtte fra USA, Saudi Arabien, Jordan og Egypten, har der på det seneste fundet en forbløffende udvikling sted. Under den forudsætning, at Iran trækker alle sine styrker ud af området, ser det ud til at det kan lykkes det syriske regime at kontrollere Daraa og det omkringliggende område med støtte fra Rusland. Aftalen, som også involverer Israel, sigter mod at bryde både Irans og Tyrkiets indflydelse i regionen.

Tilbagetrækningen af ​​Iran sigter mod at sikre Israels grænser, mens de militser, som Tyrkiet har støttet siden begyndelsen af ​​krigen, nu begynder at overgive sig og trække sig tilbage til Idlib.

I denne sammenhæng er de grupper, der støttes af Tyrkiet i Syrien, blevet skubbet ud én for én. Dette har en negativ indflydelse på Tyrkiets syrienspolitik. De grupper, der tidligere blev tvunget ud af Ghouta, Kalamun og Duma, bliver nu også presset ud fra den sydlige front. Disse væbnede styrker begiver sig nu enten til Idlib eller til de arabiske styrker, som USA forsøger at opbygge.

 

Idlib: Næste mål efter offensiven i syd

Som en del af aftalen for den sydlige del af landet er blikket efter Daraa blevet vendt mod Quneitra. Efter afslutningen af ​​denne offensiv forventes det næste mål at blive det tyrkisk kontrollerede område fra Jarablus til Idlib. I øjeblikket rapporteres der om tyrkiske troppeforstærkninger og lejlighedsvise kampe mellem nogle af disse grupper og styrker fra det syriske regime grupper tæt på Tyrkiets grænse (ved Hatay, jb) og i den sydlige del af Idlib (nord for Hama, jb).

Hvis krisen mellem disse to parter i regionen uddybes, kan en større krig bryde ud. Især området omkring Abu Duhurs lufthavn og militærbase (mellem Aleppo og Hama, se dagens kort) er et sted præget af spændinger. Ifølge rapporter har  det syriske regimes styrker i denne region bragt nogle områder under deres kontrol.

 

Indvirkning på Afrin

En ikke-usandsynlig krig i denne region ville undergrave aftalerne fra Astana-forhandlingerne mellem Rusland, Iran og Tyrkiet, og påvirke situationen i Afrin. Én mulig ændring under en sådan eskalering ville være, at Rusland kunne trække sin tilladelse til Tyrkiet om at kunne operere i det syrisk luftrum tilbage.

En sådan udvikling kunne være til fordel for de syriske demokratiske styrker (SDF) og indebære en chance for en befrielse af Afrin. I dette scenario ville SDF have mulighed for ikke blot at befri Afrin, men også befri andre steder i Shehba-regionen for de jihadistiske militser, der er støttet af Tyrkiet.

 

Kilde:

Nazim Daştan, 2018: Syria: Back to the beginning! Mesopotamia Agency (MA)/ANF. 17. juli 2018.