6. oktober 2018: IS-medlem afslører forbindelsen mellem Islamisk Stat og Tyrkiet

Den italienske bandeleder under Islamisk Stat, Semir Bogana (med kodenavnet: Abu al Muhajir), der blev fanget af YPGs anti-terror enhed YAT, da han prøvede at flygte til Tyrkiet, har fortalt om det beskidte forhold mellem den tyrkiske stat og Islamisk Stat-grupperne

En anonym journalist fra det kurdiske nyhedsbureau ANF har interviewet en tilbageholdt leder fra IS om hans forbindelser til Tyrkiet og dets efterretningsvæsen (MIT). Vi bringer interviewet i dansk oversættelse:

Med ophav i Marokko, blev Semir Bogana født i Italien i 1994. Boganas familie flyttede senere til Tyskland og han gik i skole dér. Bogana giftede sig senere med en tyrkisk pige, som han mødte i Tyskland. Han mødte nogle terrorist/bande medlemmer i 2011 i Tyskland og fik tilknytning til dem. Han mødte senere Abu Abdullah Al-Almanî, som har forbindelser til det tyrkiske efterretningsvæsen MIT. Al-Almani foreslog Bogana at tage til Syrien og slutte sig til banderne. Da Bogana sagde ja, bragte Al-Almani ham til Tyrkiet, hvorfra de sammen krydsede grænsen til Syrien.

Hvem er Abu Abdullah Al-Almanî?

Abu Abdullah Al-Almanî er tysk statsborger, også oprindeligt fra Marokko. Han er født i Tyskland. Al-Almani har bånd til både det tyrkiske MIT og til Islamisk Stat-grupperne. Han indsamler og sender hjælp til IS-banderne under dække af humanitær hjælp fra Tyskland og det øvrige Europa, og han sender det gennem Tyrkiet.

Bandelederen Bogana fortalte, at han tog til Istanbul fra Düsseldorf lufthavn, og så fortsatte til Antakya. Bogana opholdt sig i MIT lejre i Antakya,  hvor udenlandske bandemedlemmer befinder sig. Efter hvad han har hørt, bliver udenlandske IS medlemmer placeret i særlige MIT lejre, og alt, hvad de har brug for leveres af MIT. Medlemmer, der er samlet i disse lejre bliver så sendt til de syriske Al-Aqrad bjerge i Latakiaprovinsen og placeres blandt Jindi Al-Sham grupperne. (Denne del af Latakia provinsen ligger i den vestligste del af det, der nu kaldes ”Idlib-området”, JB)

Semir Bogana tilsluttede sig også Jindi Al-Sham grupperne i Latakia efter at have krydset ind i Syrien og kæmpede mod Baath regimet dér. Det var der, han mødte en gruppe under Abu Omar Al-Almani og så tilsluttede sig Islamisk Stat.

Islamisk Stat modtager ordrer fra Tyrkiet

Semir Bogana fortalte, at de kæmpede mod det syriske Baath regime i Latakia, og tilføjede, at ledere fra Islamisk stat en dag gav gruppen besked om at tage til den nordlige del af Aleppoprovinsen, hvad de så gjorde. ”De bestemte vores rejserute gennem Aleppo. Så vi trak os tilbage fra Latakia og krydsede over til Jaroblus gennem Antakya og Antep i Tyrkiet. Tyrkiet gjorde vores job meget let under denne passage. De åbnede grænsen, tillod at vi tog vores våben og ammunition med, og opfyldte alle vore ønsker. Da vi så var kommet dertil, fik vi at vide, at vi fra nu af skulle kæmpe mod kurderne”.

Efter at Bogana var kommet til Jaroblus, forblev han der et stykke tid, hvorefter han blev flyttet til Deir ez-Zor. Der var han en tid sammen med dødspatruljerne, hvorefter han tog til Raqqa, hvor han arbejdede for Islamisk Stats udenrigstjeneste. Hans vigtigste opgave var at rekruttere nye medlemmer fra Tyskland og andre europæiske lande. Hans gruppe var en overgang aktiv i Tabqa og Mayadin regionerne, og tog del i angrebet på Kueri lufthavnen i Aleppo.

Forholdet mellem Islamisk Stat og Tyrkiet

Når Abu Abdullah Al Muhajir/Semir Bogana talte om forholdet mellem den tyrkiske stat og Islamisk Stat, understregede han de investeringer, som den tyrkiske stat gjorde i dem. ”Når vi handlede på Tyrkiets vegne, havde vi ingen problemer. Ingen spurgte os nogen sinde om, hvad vi lavede, eller hvor vi skulle hen, selv om vi krydsede grænsen adskillige gange.  Tværtimod, den tyrkiske stat forsynede os med alle typer våben, ammonition og andre ressourcer. Jeg så med mine egne øje, hvordan den tyrkiske stat flyttede våben in i Gire  Spi-regionen” (i Nordsyrien. Den kurdiske grænseby Gire Spi hedder på arabisk Tall Abyad, mens byen på den tyrkiske side af grænsen hedder Akςakale, jb).

Semir Bogana fortalte, at Tyrkiet ser Nordsyrien som tyrkernes eget land og ønsker at opnå deres egne mål for regionen gennem Islamisk Stat. De giver alle de ressourcer, de har til rådighed til Islamisk Stat og andre grupperinger for at få dem til at angribe kurderne. Bogana sagde, at tyrkerne ønsker at rive alt, hvad der er opbygget af kurderne ned, og fortsatte: ”Det klareste eksempel på det er den støtte, som den tyrkiske stat ydede os, da vi forlod Latakia provinsen, og de så bad os om at angribe de kurdiske områder. De ønskede hellere at Islamisk Stat angreb kurderne, end at de angreb det syriske regime. Deres mål var at ødelægge det, som kurderne havde bygget op i Syrien, ved hjælp af Islamisk Stat og andre grupperinger”.

Tyrkiet beskytter banderne fra Islamisk Stat

Bogana fortsatte med at afsløre forholdet mellem den tyrkiskke stat og Islamisk Stat: ”De fortalte os, at den tyrkiske stat beskytter medlemmer af Islamisk Stat. De fortalte os, at medlemmer af Islamisk Stat kunne bo i Tyrkiet som de ville. Et klart eksempel på det var det tilfælde, hvor et østrigsk medlem af Islamisk Stat, der tog til Tyrkiet, ikke blev udleveret til Østrig. Den østrigske regering havde indgivet en anmodning om udlevering af personen. Den tyrkiske Stat påstår offentligt, at den stiller Islamisk Stat’s medlemmer for retten, men det er ikke sandt. Den tyrkiske stat yder os støtte, og bruger os til deres egne formål. De sender folk blandt os til forskellige lande for at skabe lokale uroligheder”.

”Vi-bekæmper-Islamisk-Stat”-diskursen er en løgn

”Jeg spørger hele tiden mig selv om, hvorfor Tyrkiet yder os så megen støtte, når de offentligt siger, at de bekæmper Islamisk Stat? Hver eneste gang bragte den tyrkiske stat os sammen, så vi ikke faldt fra hinanden, og så brugte de os for deres egen vindings skyld. Havde det ikke været for den tyrkiske stat, så ville Islamisk Stat aldrig have vokset sig så stor, og den syriske borgerkrig ville ikke have trukket så længe ud, og have udviklet sig så ødelæggende. Lige fra starten af den syriske krig, gik den tyrkiske stat i gang med at yde al slags støtte til Islamisk Stat og andre modstandsgrupper. De åbnede grænserne til Syrien og tillod tusinde at krydse grænsen for at slutte sig til banderne. De skubbede den syriske konflikt ind i et stadigt dybere hængedynd. Hvis der ikke havde været denne holdning hos den tyrkiske stat, så ville jeg og tusinder af andre, der var som jeg, ikke have været i stand til at komme til Syrien og tilslutte os disse bandeorganisationer. Hvis det ikke havde været på den måde, ville Syrien ikke have udviklet sig til et så farligt sted.”

Oversættelse: Jesper Brandt

Kilde:

Anonymous, 2018: ISIS member exposes relationship between ISIS and Turkey. ANF, 15. Sept. 2018.