Islamisk Stats fortsatte tilstedeværelse – en oversigt

Islamisk Stat udgør fortsat en alvorlig trussel i både Irak og Syrien. Og kampen mod IS bliver stadigt vanskelige, dels fordi der er meget, der tyder på, at de tilbageværende grupperinger både er de bedst trænede, men også de mest desperate, dels fordi indtagelsen af deres territorier uundgåeligt medfører fremkosten af skjulte celler indenfor de befriede områder, der udgør en forøget risiko, og især vanskeliggør en fredelig og demokratisk udvikling på grund af nødvendigheden af en omfattende efterretnings- og sikkerhedsaktivitet.
Jeg har derfor valgt at lægge vægten på en detaljeret beskrivelse af de seneste måneders indsats mod Islamisk Stat, som den har udfoldet sig i sin geografiske sammenhæng, i forsøg på at levendegøre de vanskeligheder, der knytter sig til kampen mod ’resterne af’ Islamisk Stat’. Det er ikke munter læsning, men kan forhåbentlig give et indblik i de udfordringer, som de, der risikerer livet i kampen mod Islamisk Stat til dagligt er stillet overfor.
I Syrien kontrollerer Islamisk Stat fortsat
- et lidt over 100 km2 stort område øst for Eufrats mellemste løb nær den irakiske grænse ,
- et ca. 3000 km2 stort ørkenområde vest for Islamisk Stats seneste hovedsæde, Mayadin, samt
- et mindre 150 km2 stort ørkenområde nordøst for Suwayda i det sydvestlige Syrien.
I Irak behersker Islamisk Stat
- et ca. 3000 km2 stor ørkenområde i det vestlige Irak, samt
- en lille lomme på måske 50 km2 sydvest for Kirkuk.
Dertil kommer et stigende antal ’sleeping cells’, der gemmer sig især i tidligere Islamisk Stat-beherskede områder, hvor de gennemfører terrorangreb. Det har især vist sig i storbyen Raqqa, trods et stort antal optrevlinger af mindre celler i byen. Senest er følge SOHR 10 personer fra IS blevet dræbt, tilfangetaget eller flygtede i forsøget på at rejse Islamisk Stats flag over Raqqa by i slutningen af september på årsdagen for offentliggørelsen af Kalifatet.
I begyndelsen af august anslog det amerikanske forsvarsministerium, at der fortsat befandt sig 4 000-6 000 lejesoldater fra Islamisk Stat i nord-øst Syrien (primært i i området langs Eufrat nord for den irakiske grænse), mens der formodedes at være mellem 13 100 og 14 500 IS-krigere i resten af Syrien. Senere fremkom vurderinger fra det amerikanske efterretningsvæsen om yderligere 15 500 – 17 100 aktive IS-krigere i Irak svarende til næsten en halvering i forhold til højdepunktet i 2015. Der er dog store forskelle i vurderingen fra kilde til kilde.