21. december: Hollandsk efterretningsrapport afslører, hvordan Tyrkiet hjælper Islamisk Stat til at genvinde styrke som terrororganisation vendt imod Europa  

En rapport udarbejdet af den hollandske efterretningstjeneste har afsløret at lejesoldater fra Islamisk Stat i øjeblikket bruger det tyrkiske territorium som strategisk base for at genvinde deres styrke og igangsætte en skjult krig i Europa. Det rapporterer hjemmesiden Intel News.

En af de mange træningslejre, som tyrkiet har oprettet for tyrkisk financierede terroristgrupper

 Vurderingen er fremkommet i en rapport, der for nyligt er udgivet af Hollands efterretnings- og sikkerhedstjeneste på deres hjemmeside under overskriften ”Syriens eftermæle: Jihad er fortsat en trussel mod Europa”.

Den 22 sider lange rapport fortæller, at den tyrkiske regering ikke ser ekstremist grupper som Al Qaeda og Islamisk Stat som en national sikkerhedstrussel. I stedet for er ”de tyrkiske sikkerhedstjenester meget mere interesserede i Tyrkiets kurdere i PKK, og Folkets forsvarsenheder (YPG) i Syrien”.

Selvom myndighederne i Tyrkiet ifølge rapporten en gang i mellem går i aktion mod al Qaeda og Islamisk Stat, ”så er de tyrkiske interesser ikke altid i overensstemmelse med europæiske prioriteringer omkring kampen mod terrorisme”.

På grund af denne forskel i interesser, er Tyrkiet blevet et hovedcenter for  transit af ti tusinder af udenlandske krigere, der er strømmet til Syrien for at slås for ekstremistiske organisationer under en stor del af den syriske borgerkrig.

Ifølge efterretningsrapporten er mindst 4000 medlemmer af Islamisk Stat og al-Qaeda tyrkiske statsborgere.

Derudover er Tyrkiet blevet hjemsted for ti tusinder af sympatisører med Islamisk Stat og al Qaeda, samtidigt med at de to organisationer har bevaret en aktiv tilstedeværelse udover hele Tyrkiet.

Den tyrkiske regerings ’ikke-indblandings-tilgang” ”giver tilstrækkelig råderum og bevægelsesfrihed for disse organisationer til at arbejde i landet”, står der i rapporten.

Ifølge den hollandske efterretningstjeneste bruger de to organisationer den relative stabilitet i Tyrkiet til at udvikle planer for angreb på vestlige mål. Og de tilføjer, at Islamisk Stat ”planlægger at udforme og lede en hemmelig krig på det europæiske kontinent”.

De løbende slag, som den internationale koalision har påført Islamisk Stat både i Syrien og i Irak har ført til en markant geografisk formindskelse af Islamisk stats areal. Men de tusinder af personer tilknyttet Islamisk Stat, der er forsvundet, har givet anledning til betragtelige kontroverser omkring de, der yder dem en sikker havn, især tyrkiet, der har været deres hoved transit punkt fra Europa og videre til syrisk og irakisk territorium.

Kilde:

Anonymous, 2018: Intelligence report exposes Turkey, reveals Daesh using its territory to regain strength.

ANHA, 8 nov. 2018 (med henvisning til Sky News Arabic)