23. januar 2019: En 24 timers frontberetning fra kampene mod Islamisk Stat syd for Hajin

YPJ-soldat under kampene i Hajin

Befrielsen af den sidste del af Islamisk Stats lomme på Østbredden af Eufrat syd for Hajin har trukket ud. Det kan der være mange grunde til, ikke mindst hensynet til tilbageværende civile, der har været brugt som skjold mod SDFs fremgang. Men også ønsket om at sikre så få tab som muligt under den sidste, stadigt mere desperate kamp  fra IS’ side, vejer tungt. Flere har fremsat formodninger om, at SDF også søgte at trække  kampene ud for at undgå at give for lette argumenter for de, der har påstået at slaget mod IS allerede er overstået. Men det modsiges ret klart af de meget kontakte daglige beretninger, der offentliggøres fra SDFs side om kampenes forløb.

Som dokumentation bringer vi SDFs beretning om kampenes forløb indenfor 24 timer omkring d. 12. januar:

Vores styrker igangsatte et angreb i stor skala mod IS terroristernes områder og tilholdssteder i byen al Shefa og dens omegn. Voldsomme kampe brød ud og et antal terrorister blev dræbt. Vores styrker trængte 2 km. frem. De etablerede også 24 nye positioner.

På en anden front knyttet til denne akse brød hårde kampe ud mellem vore styrker og elementer af terrorist organisationen, hvilket resulterede i et antal døde og sårede blandt terroristerne. Vores soldater kom 1,5 km frem og etablerede 35 positioner.

Vores ingeniørtropper er begyndt at fjerne og demontere de miner, som terroristerne har placeret i området.

Kampene brød ud i andre områder, og varede i adskillige timer, hvor et antal terrorister blev dræbt og såret, mens resten flygtede, og vores styrker gennembrød en afstand på 2 km og var i stand til at indrette 14 nye positioner.

Herudover indledte medlemmer af terroristorganisationen et angreb på vore styrkers positioner på en anden front under aksen, hvor de brugte alle typer af tunge og lette våben, inklusive Esbijeno raketter og biler ladet med Dushka våben. Men de blev konfronteret af vore styrker, der påvørte dem et antal dræbte og sårede blandt deres rækker. Vores soldater blev sårede og bragt til et lazarat for behandling.

Vore styrker foretog en kæmningsoperation i området i forbindelse med ingeniørtroppernes rydning af et antal miner.

Sporadiske kampe fortsatte på alle fronter af akserne.

Under kampene døde et antal af vore soldater, mens andre blev sårede.

Det endelige resultat af kampene:

  • Antallet af døde terrorister: 23
  • Materielle tab for terroristerne: tilintetgørelse af 18 terrorist positioner, ødelæggelse af en minefabrik, tilintetgørelse af et minelager, ødelæggelse af tungt meteriel, inintetgørelse af en olietank
  • Antallet af flyangreb fra den internationale koalision: 22
  • Antallet af sårede blandt vore styrker: (24)
  • Antallet af døde blandt vore styrker: 6

 

I en tilsvarende 24-timers beretning fra den 18. januar berettes om fortsat hårde kampe, støttet af flyangreb fra de internationale styrker, der var blevet fulgt op dels af specialiserede minerydningsaktioner, dels af en stor redningsaktioner af 300 civile, der var blevet bragt i sikkerhed, efter at have været holdt som menneskeskjold mod fremrykningen.

Det endelige resultat af disse 24 timer blev opgjort til:

  • Antal døde terrorister: 47
  • Antallet af flyangreb fra den internationale koalision: 26
  • Materielle tab for terroristerne: Tilintetgørelse af 37 baser, to biler ladet med bomber, og en skyttegrav. 6 veje, der blev brugt af terroristerne blev blokerede, tre værksteder til fremstilling af bilbomjber og tre morter positioner blev ødelagt.

 

Kilde:

Anonymous, 2019: Elimination of 23 mercenaries, destruction of 18 sites for a period of 24 hours. ANHA, 13. Jan. 2019

Anonymous: 47 ISIS terrorists killed, 300 civilians freed. ANF, 18. Jan. 2019.