23. januar 2019: Grænsepatruljeringerne omkring Manbij intensiveres

Området omkring Manbij januar 2019. Lokaliteterne i teksten er angivet på kortet. Klik for detajler

Trods Trumps overraskende hurtige beslutning fortsatte de amerikanske styrker deres grænsekontrol ind mod den nordlige grænse til Tyrkiet og i Manbijområdet. Også franske tropper deltog i patruljeringen af demarkationslinien ved Sajur floden nord for Manbij, hvor antallet af køretøjer på den tyrkisk besatte del af Shahba-området blev øget kraftigt.

Efter aftale sendte Assad en mindre styrke til byen Arima vest for Manbij, samtidigt med at YPG trak sig fra området. Hen mod nytår øgedes tydeligvis en række aktiviteter fra de Vestallieredes side for at kontrollere for angreb fra Tyrkiet og især fra tyrkisk støttede lejesoldatmilitser ind over demarkationslinien.

Også russisk militærpoliti er blevet inddraget, ikke i de områder, der kontrolleres af Manbijs militære råd, men derimod i patruljeringen af Arima og landsbyerne i nærheden af demarkationslinien sydøst for Arima beliggende vest og syd Manbij. Patruljeringen sker dog i forståelse med Manbijs militære råd, der har påtaget sig det overordnede ansvar for sikkerheden i hele Manbij-området.

Russisk militærpoliti udstationeret  omkring byen Arima vest for Manbij, hvor de deltager i patruljeringer langs den sydvestlige demarkationslinie i samarbejde med det SDF-ledede militære råd for byen al-Bab, en by, der blev besat af Tyrkiet i efteråret 2017 for at sikre forsyningerne til Islamisk Stat og forhindre kurderne i at få forbundet de kurdiske områder i Nordsyrien.

Det sker vel at mærke i samarbejde med det SDF-ledede Militære Råd for byen  al-Bab, der blev tvunget mod Manbij, da Tyrkiet besatte al-Bab. Længere mod nord har USA sendt nødblus ned over landsbyen Umm al Julud nordvest for Manbij by fra den amerikanske base ved Saydiyah ca. 6 km syd for landsbyen, hvor der var optræk til konfrontationer ved demarkationslinien mellem fremrykkende FSA-militser og SDF. Også efter nytår var de amerikanske styrker synlige i gadebilledet i Manbij, efter sigende til beroligelse for lokalbefolkningen.

Den styrkede indsats både fra fransk og russisk side, samt fra Assad og Al-Babs militære råd har skabt mere ro, og har gjort, at de stadige angreb fra det tyrkiske militær og de tyrkisk støttede militsgrupper faktisk er aftaget. Under optrevling for nyligt af en bevæbnet terrorgruppe under det såkaldte ”Eufrats Skjold”, der har udført aktioner i Manbij, har det vist sig, at gruppen har indrømmet at have haft tæt tilknytning til det tyrkiske efterretningsvæsen MIT med henblik på at udføre snigmord og bombeattentater for at destabilisere situationen i Manbij.

Et alvorlig undtagelse har dog været et større selvmordsangreb i Manbij d. 17 januar, hvor 4 amerikanske soldater blev dræbt og 3 sårede – se i øvrigt artiklen Militære ledere i USA tager deres afsked. McGurk afslører Tumps uduelighed

Kilder:

Anonymous, 2018: After Defense Secretary, “Brett McGurk” resigns. ANHA, 22. Dec. 2018.

Anonymous, 2019: Bab Military council and Russian forces go on joint patrol. ANF, 9. Jan 2019.

Anonymous, 2019: Cell arrested belonging to Turkish intelligence in Manbij. ANHA, 17. Jan. 2019.

Muhammad, Shilan, 2019: Darwish: Ready to dialogue, coordination between us and regime was under Russian auspicious. ANHA, 10. Jan. 2019