23. januar 2019: Nye og skærpede betingelser for tilbagetrækningen – men Erdogan er ligeglad

Den republikanske senator Lindsey Graham var en af de første, der kritiserede Trump og prøvede at få ændret hans beslutning om tilbagetrækning fra Syrien – dog uden større held, viste det sig senere

Nytårsdag udtalte den US-republikanske senator Lindsey Graham, der indtil da havde ført an i kritikken af Trumps beslutning, at Præsident Trump ville garantere, at enhver tilbagetrækning fra Syrien ville ske på en måde, så det ville sikre 1) at Islamisk Stat er permanent ødelagt, 2) at Iran ikke udfylder tomrummet, og 3) at vores kurdiske allierede er beskyttede.

D. 3. januar udtalte en officiel taltsmand for det hvide hus til Reuter, at en tilbagetrækning fra Syrien mindst ville trække ud til slutningen af 2019. Og presset på Trumps fortsatte: Hans rådgivere har yderligere fortalt ham, at hvis USA trækker sig ud af Syrien nu, vil Islamisk Stat genopstå i 2020, op til det næste præsidentvalg, hvilket vil gøre ham åben for de samme anklager, han fremførte mod Obama.

Erdogan lader som ingenting og fortsætter invasionsplanerne

Men trods de klare udsagn fra militære rådgivere, bakket op af både republikanske og demokratiske politikere, fortsatte den tyrkiske mobilisering langs grænsen til Nordsyrien ikke desto mindre fortsat ind i det nye år. Erdogan nægtede at modtage kritik af hans angrebsplaner og holdt sig fortsat til det tilsagn, han mente at have fået fra præsident Trump. Da den amerikanske statssekretaær Mike Pompao udtalte, at ”Vi har fortsat meget at skulle gøre med tyrkerne, ikke bare om tilbagetrækningen, men også om alle de andre elementer som præsidenten har identificeret: Bl.a. vigtigheden af at sikre, at tyrkerne ikke slår kurderne ihjel nede i Syrien. Alle disse ting er fortsat en del af den amerikanske mission”, svarede det tyrkiske udenrigsministerium tilbage, at det ’afviste’ udtalelsen, både hvad angik stil og indhold.

I en anden udtalelse fra det tyrkiske udenrigsministerium d. 4. januar sagde en talsmand, at Ankara vil fortsætte med at tage hensyn til beskyttelsen af de syriske kurderes rettigheder! Det må vurderes med udgangspunkt i et år, hvor Tyrkiet ensidigt igangsatte en invasion af Afrin, gennemførte massakrer, der krævede over 600 dræbte civile og langt over 1000 sårede, og fremtvang en strøm af hundrede tusinder af hovedsageligt kurdiske flygtninge, der nu lever i flygtningelejre i kurdisk kontrollerede dele af Shahbaområdet. Derudover blev det et år, hvor der er kommet stadigt klarere dokumentation for, hvorledes Tyrkiet ikke bare har set igennem fingre med Islamisk Stats tætte tilknytning til Tyrkiet som opmarchbås for deres aktiviteter, men hvor den tyrkiske efterretningstjeneste MIT i snævert samarbejde med Erdogans AKP-parti reelt har fungeret som en helt afgørende organisator, financiel kilde og støtte for Islamisk Stat.

Det nordsyriske nyhedsbureau ANHA – Hawar News Agency – valgte at illustrere udtalelsen med denne tegning:

Det nordsyriske nyhedsbureau ANHA har illustreret Erdogans holdning til konflikten i Syrien med denne tegning: Erdogan som bannerføre for både Tyrkiet og Islamisk Stat. Ser man på de mange udtalelser fra nordsyriske organisationer og partier, der er fremkommet den sidste månede, er der meget, der tyder på, at denne opfattelsse er udbredt overalt i det nordsyriske samfund.

D. 7. januar besøgte præsident Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton sammen med Joseph Dunford og James Jeffrey Ankara, for at forhandle om tilbagetrækningen. Bolton mødte dog ikke Erdogan, men hans talsmand, Ibrahim Kalin. Trump skrev samme dag på Twitter, at ”vi vil trække os ud med en passende hastighed og samtidigt fortsætte med at bekæmpe Islamisk Stat, og gøre alt muligt andet, der vil være klogt og nødvendigt”. Og hans forhandlere tilføjede, at de også ville sikre beskyttelsen af deres allierede i regionen. Dagen før havde Bolton i Jerusalem sagt, at Tyrkiet ikke skulle igangsætte et militært angreb uden godkendelse eller fuld koordinering med USA. Og han tilføjede, at der ikke ville blive nogen tilbagetrækning før Tyrkiet garanterede YPGs sikkerhed. Det var formentlig baggrunden for, at Erdogan ikke ville mødes direkte med ham. Dagen efter udtalte Erdogan: ”Vi har næsten færdiggjort vores forberedelse af operationen. Vi vil meget snart gå igang med at neutralisere terrorist organisationene i Syrien”. Han tilføjede, at Tyrkiet (det må altså være MIT!) ved, at PKK optræder blandt de gule veste i Frankrig, og at vi må forstå sandheden. I morgen vil det samme ske i andre lande.

Erdogan skulle vise sig at have mere greb om Trump end man skulle tro.

Kilder:

Et antal twitter meddelelser på syria.liveuamap.com fra perioden 15. december 2018- 10. januar 2019.

Anonymous, 2018: US senator: America will withdraw wisely from Syria. ANHA, 31. Dec. 2018

Anonymous, 2018: US Senator: Trump is re-evaluating withdrawal from Syria. ANF, 31. Dec. 2018.

Anonymous, 2019: Tyrkey asserts hypocrisy, claims it will continue to protect rights of Syrian Kurds. ANHA, 4. Jan. 2019.