23. januar 2019: Tom Gerrett i Den Amerikanske Kongres: ”Væk mig. Jeg tror, jeg har et mareridt!”

Tom Garrett, medlem af Kongressen for Virginias 5. distrikt, valgt for republikanerne

Allerede samme dag, som præsident Trump offentliggjorde beslutningen om hurtigt at ville tilbagetrække de amerikanske styrker fra Syrien, kritiserede den amerikanske kongres-repræsentant for Virginias 5. distrikt, Tom Garrett, der for kort tid siden for egen regning tilbragte et par uger både i det nordøstlige Syrien og i de af Tyrkiet besatte områder af Syrien, i en kongres-tale skarpt beslutningen. Han har lagt videoen med hele den bevægende tale på You Tube. Den varer 18 minutter og kan ses og høres på https://www.youtube.com/watch?v=jOqwYZH30Ew

Blandt hans pointer er følgende:

”Vær så venlig at vække mig. Jeg tror, jeg har mareridt.

Hvad, hvis jeg fortalte jer, at der i Mellemøsten findes et sted, hvor kristne, muslimer, arabere, kurdere, assyrere og Yasidier, mænd og kvinder, arbejder sammen i en demokratisk proces, hvor pluralisme og tolerance er kerneelementerne i projektet, hvor vi har set sikkerhed, og hvor tryghed og udvikling er blevet opnået i det land, hvor de mest forfærdelige konflikter har fundet sted i vores moderne tid?

Hvad, hvis jeg fortalte jer, at en regional stat i området bruger 10 mill. $ om måneden på at sprede løgne om dette tolerante demokratiske projekt? Hvad hvis jeg fortalte jer, at det iranske regime, der slog amerikanske mænd og kvinder ihjel i Irak fejrer situationen nu, sammen med Putin, Assad og Erdogan, lederen af det nye ottomanske fascistiske projekt?

Vær så venlig at vække mig. Jeg tror, jeg har mareridt.

For nyligt besøgte jeg det nordlige Syrien, og mødte brave mænd og kvinder, der ofrede deres børns liv i områder, som de fleste amerikanere næppe har hørt om, i Hajin, Deir ez-Zor, Manbij og Jarabulus, mennesker, der ofrer deres liv for at beskytte landsbyerne omkring al-Khabur floden og al-Jazeera regionen, og som har været den spydspids, der hjalp præsident Trump med at få bugt med terroristorganisastionen Islamisk Stat.

I dag har vi, uden varsel, sagt til dem: Farvel og tak!

Det Syrisk Demokratiske Råd (MSD) er ikke kurdisk. Jo, kurderne har godt nok hjulpet med til dets dannelse, men det omfatter mænd og kvinder fra forskellige religioner og eniske grupperinger i det nordlige og østlige Syrien.

Det vi har fået at vide gennem de tyrkiske medier, der er blandt de værste i verden hvad angår mediefrihed, er, at PKK er involveret i terroristhandlingeri Tyrkiet, og at hvem som helst, der er forbundet med dette parti automatisk er terrorist. Det er selvfølgelig ikke rigtigt.

Hvis I tager til den overvejende arabiske by Deir ez-Zor, vil I se, at byens råd er arabisk. I Manbij, er ledelsen også arabisk. I al-Jazeera, omfatter ledelsen kurdere og kristne.

Islamisk Stat er endnu ikke bekæmpet. Under mit ophold i Nordsyrien blev 87 personer dræbt på en dag, under kampene i Deir ez-Zor. Sådan har det været i lang tid. Derfor vil en amerikansk tilbagetrækning styrke Islamisk Stat.

Når Rusland, Tyrkiet og Iran fejrer beslutningen om at trække sig tilbage, så er det nok en dårlig beslutning. Tyrkiet ønsker at gå ind i Manbij. Vi har set, hvad Tyrkiet har gjort i Afrin og i al-Bab. De rejste det tyrkiske flag over de offentlige bygninger og ændrede navnene på gaderne for at glorificere de Ottomanske sultaner.  Navnet udenpå børnehospitalet i Afrin, der tidligere stod på arabisk og kurdisk, står nu på tyrkisk.

Jeg ønsker ikke at angribe nogen, men vil forsvare de mennesker, der troede at vi var indstillet på at forsvare dem, og som nu er i fare for at blive slået ihjel”

Kilder:

Anonymous, 2018: Videoed… How US Senator Thomas Garrett commented on Trump’s decision. ANHA, 22. Dec. 2018. Se også https://www.youtube.com/watch?v=jOqwYZH30Ew