/. august 2019: Omar Öcalans (HDP): Hvis adgangen til Imrali lukker, vil det blot uddybe det nuværende kaos

Omar Öcalan, der er medlem af det Tyrkiske parlament for venstrefløjspartiet HDP, og tilhører Abdullah Öcalans familie, udtaler: ”Hvis Öcalan indtager scenen, vil der komme fred. Hvis porten til Imrali bliver blokeret, vil den kaotiske situation blive uddybet”.

Besøg på fængselsøen Imrali i Marmarahavet syd for Istanbul, som efter 6 års total isolation blev genindført d. 2. maj i år, er igen blevet stoppet i over en måned, siden AKP mistede valget i Istanbul d. 23 juni.

Medlem af Öcalans familie og repræsentant for venstrepartiet HDP i det tyrkiske parlament for byen Urfa, Omer Öcalan, fæstner sig ved, at besøgene i maj startede efter de omfattende tids-ubestemte sultestrejker i de tyrkiske fængsler og blandt kurdere i ind- og udland.

Omer Öcalan har talt med nyhedsbureauet Mesopotamia Agency og fortæller: ”Besøgene blev genoptaget efter at der var blevet betalt en høj pris for at Abdullah Öcalan kunne få kontakt med sit folk”. Öcalan tilføjede, at staten igangsatte store diskussioner med genstarten af besøgene, og kaldte denne politik for ”lurvede metoder”.

Öcalan gør det muligt for Tyrkiet og Mellemøsten at trække vejret

Omar Öcalan sagde, at Abdullah Öcalan gjorde det muligt for Tyrkiet og Mellemøsten at trække vejret, og at det er vigtigt at bevare kontakten til ham:

”Siden d. 18. juni har adgangen til Imrali øen igen været lukket. Öcalans synspunkter er nødt til at nå ud i samfundet. Men AKP-MHP regeringen har den grundopfattelse at de skal gennemføre trusler og ødelæggelser imod alle de fremskridt kurderne har gjort. Den kurdiske befolknings indsats har delvist fået modvirket dette. Öcalan har gentagne gange sagt, at han ’ikke kan svømme i et tomt svømmebassin’. For at landet kan trække vejret uhindret, må der stilles plads til rådighed for Öcalan”.

Advarsel imod ”kaos”

”Landet er fanget i en nedadgående spiral. Tyrkiets system sidder fast. Der rejses spørgsmålstegn ved AKP og MHP’s legitimitet. Derfor burde ingen acceptere denne isolation. Hvis Öcalan indtager scenen, vil der komme fred og en løsning vil blive diskuteret. Der er en krig og en konflikt, som har fortsat gennem hundrede år, og som vil udvikle sig indtil der er fundet en løsning. Hvis kontakten til Öcalan bliver afbrudt, hvis han ikke får mulighed for at videresende sine tanker til verden udenfor, hvis portene til Imrali bliver blokeret, så vil den kaotiske situation i landet uddybes.

Öcalan har en position, der gør, at han kan afslutte kaos og krise i dette land. Han er hovedforhandler for en løsning på det kurdiske spørgsmål. Det er staten nødt til at acceptere. Intet kan opnås gennem møder med ideologer og landsbyvagtchefer. De kan kun yde bidrag til Öcalans løsning. De er ikke samtalepartnerne i en løsning. Staten må indse realiteten i Öcalans lederskab. Det gjorde den fra 2013-15. Statens tankegang dengang og statens praksis i dag stemmer ikke sammen. Statens fortsatte fremstød for en anti-Öcalan og anti-kurdisk politik vil føre den bort fra dette land.”

AKP lider af en vrangforestilling

”Troede de virkelig, at disse mennesker ville stemme på dem ved Istanbul valget efter ødelæggelsen og evakueringen af vores byer og drab på tusinder af mennesker fra 2015 til 2019? Det er dér, hvor AKP lider af en vrangforestilling. De brugte hele statens undertrykkelsesapparat mod dette folk, de indførte en uafbrudt isolation af lederen af dette folk, de forsøgte at iscenesætte bestemte situationer lige op til den 23. juni – og forventede derefter at det kurdiske folk ville støtte AKP. Det er alt sammen vrangforestillinger. Det er ikke noget, der er blevet accepteret af den kurdiske befolkning. Hvis AKP og MHP igangsætter instrumentaliseringer af det kurdiske folks værdier blot for at styrke deres greb om magten, vil de tabe. Den slags sager skal man gå ind i med gode intentioner.”

Invasionsangrebene hænger sammen med isolationen

Omer Öcalan kom også ind på invasionsangrebene mod Sydkurdistan/Irakisk Kurdistan og sagde, at det ikke er muligt at løse det kurdiske spørgsmål gennem krigspolitik: ”I dag er invasion og krig i Sydkurdistan knyttet til isolationen på Imrali. Staten tror, at den kan opnå resultater gennem en forfejlet politik. Der vil komme mere smerte, der vil blive mistet flere liv, fjendskabet mellem folk vil blive uddybet. De, der tror, at det kurdiske folk vil fravige deres retfærdige krav, tager fejl i dag, ligesom de tog fejl i går.”

Kilde:

Anonymous, 2019: Omer Ocalan: If the gates to Imrali close, chaos will only deepen. ANF, 16. Juli 2019.