11. oktober 2019: Abdi: Erdogan’s overvejelser drejer sig ikke om sikkerhed men om invasion.

Den 3. oktober, inden den seneste udmelding om tilbagetrækning fra præsident Trump, fortalte  Mazlum Abdi fra SDF i et interview om de trusler, som det Tyrkiske regimes leder Erdogan har fremført mod Nord – og Øst Syrien.

Mazlum Abdi, den øverstkommanderende for de Syriske Demokratiske Styrker (SDF) har – forud for Trumps seneste udmeldinger –  vurderet Tyrkiets nuværende trusler mod Nord og Øst Syrien overfor den tyrkiske TV-kanal Medya Haber. Han understregede,m at AKP regimet ikke bekymrede sig om ”grænsesikkerheden”, da de var blevet opfyldt gennem virkeliggørelsen af sikkerhedsaftalen, men derimod  af at besætte regionen og opbygge en koloni. Abdi understregede, at hverken de eller koalitionen ville acceptere en sådan tilgang.

Abdi henviste også til den forfatningskommission for Syrien, som Tyrkiet, Rusland og Iran har dikteret De Forenede Nationer, og udtalte, at de ikke ville tage beslutningerne om denne kommitte alvorligt, så længe en trediedel af Syrien ikke er repræsenteret i den.

”Sikkerhedszonen” er ikke andet end en drøm

Abdi pegede på, at AKP lederen og Tyrkiets Præsident Recept Tayyip Erdogan i sin tale på FNs generalforsamling havde fortalt hele verden, at han ønskede at invadere Nord-Øast Syrien og at hans planer om dette lå klar.

Han fortsatte: ”Det er fuldstændigt klart, at dette er en invasionsplan, der drejer sig om at ændre den demografiske struktur, dvs. at ’af-kurdificere’ regionen. Gennemførelsen af denne plan er umulig. Hverken vi eller den syriske befolkning, eller nogen international magt kan acceptere denne plan. Befolkningerne i Nord og Øst Syrien vil ikke tillade denne plan. End ikke de syrere, der for tiden bor i Tyrkiet vil acceptere at blive gjort til et redskab for denne plan. Nord og Øst Syrien er hverken forladt eller forsvarsløst. At bringe andre hertil, bygge byer og landsbyer til dem, og fordele markerne til dem er simpelthen en drøm. Det vil aldrig være muligt at realisere denne plan.

Alle kan vende hjem

Hvad vi og alle har accepteret er dette: Alle flygtninge, hvad enten de er flygtet til Tyrkiet eller et andet sted hen, kan vende hjem til deres eget land. Det er hvad vi har accepteret som del af ’sikkerhedsmekanismerne’ for Nord og Øst Syrien. Hjemvendelsen af disse personer vil blive understøttet. Der er kun en betingelse: Hvis der er personer blandt de tilbagekomne, der har taget del i forbrydelser mod befolkningen, så vil de blive bragt for en domstol. Ingen vil blive nægtet at komme tilbage”.

”Grænsekontrol-mekanismen” er sat i værk

SDF lederen understregede, at en aftale om grænsesikkerhed var blevet opnået mellem USA, Tyrkiet og SDF, og fortsatte: ””Mekanismen forventes at blive sat i værk gennem tre stadier. Hidtil har det fungeret uden nogen problemer. Vi fra SDFs side har fuldstændigt opfyldt vores del af aftalen. Og vi kan sige, at køreplanen i aftalen, altså vores kalender, går fremad. Nogle trin skulle færdiggøres ved slutningen af sidste måned, og det blev de. Der er også nogle stadier, der lige for tiden bliver ført ud i livet. Der er ikke nogen synlige problemer. Aftalen bliver implementeret som aftalt, og sådan vil det fortsætte. Det vil tage tid at færdiggøre alting.

En stor fejltagelse i Forfatningskommissionen

Abdi kritiserede det faktum, at ikke blot den kurdiske befolkning, men også arabere, turkmenere, syriakker,  dvs. alle folkeslagene i det nordlige og østlige Syrien, var blevet udelukket fra den forfatningskommite for Syrien, som De Forenede Nation har pålagt Tyrkiet, Iran og Rusland. ”Det er en stor fejltagelse: Et projekt, der ekskluderer repræsentanter for befolkningen i det nordlige og østlige Syrien, der udgør en trediedel af landet, kan ikke blive succesfuld. Vi antager, at dette blev gjort under pres fra den tyrkiske stat. De, der støtter dannelsen af kommiteen ser ud til at være tilfredse med den. Det er en stor fejltagelse. Hvis de forskellige grupper og deres repræsentanter i regionen ikke inddrages i forfatningsarbejdet, vil de ikke acceptere det resultat, der kommer ud af det. Vi vil afvise ethvert resultat. Hvis der virkelig ønskes en løsning, så er deltagelsen af repræsentanter for regionen en forudsætning. Godkendelsen fra befolkningen i denne region er også en absolut nødvendighed for at der kan skabes en forfatning.”

 

Sidste nye: Vi overvejer samarbejde med Assad

I en twitter-meddelelse fra tirsdag d. 8 oktober udtalter Mazlum Abdi: ”Vi overvejer et partnerskab med den syriske præsident Bashar al-Assad, med det formål, at bekæmpe tyrkiske styrker”.

Kilde:

Anonymous, 2019: Abdi: Erdogan’s concern is not about security but about invasion.ANF, 3. Oct. 2019.

Twittermeddelelse fra Syria.liveuamap.com, tirsdag d. 8. oktober 2019.