10 december 2019: Den tyrkiske efterretningstjeneste MIT organiserer overførsel af Islamisk Stat-medlemmer til EU lande for at understøtte deres terrorvirksomhed

 

Der er i dag uigendrivelige kendsgerninger, der viser, at den tyrkiske stat har tætte forbindelser til Islamisk stat og støtter den, og at den tyrkiske stats efterretningstjeneste MIT organiserer rejser og overførsel af Islamisk Stat agenter til de europæiske lande gennem særlige kontorer.

Nyhedsbureauet ANHA er kommet i besiddelse af dokumenter, der bekræfter den tyrkiske efterretningstjenestes styring af Islamisk Stats medlemskontorer i Tyrkiet, hvis opgave det er at overføre IS-medlemmer fra Syrien til en række europæiske lande via Tyrkiet.

Blandt de dokumenter som nyhedsbureauet har fået fat i, er breve afsendt fra Islamisk stat-netværket til såkaldte ”sikkerhedspersoner i Tyrkiet”. Disse sikkerhedspersoner bliver bedt om at bistå ved rejser for personer, hvis navn angives i brevene til Tyrkiet, herunder at sikre rejser til et af de europæiske lande for at gennemføre de opgaver, de er blevet tildelt gennem instruktioner, der er blevet sendt til dem gennem ”sikkerhedstjenesten i Tyrkiet”. Nyhedsbureauet dokumenterer 18 eksempler på sådanne opgaver. Brevene anfører, at de instruktioner, der er tildelt til de enkelte personer, er udsendt direkte af Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Baghdadi. I brevet vist øverst i artiklen angives således, at Abu Bakr Al-Baghdadi har tildelt broder Alo-Ansari Firas Hammad Al-Mulset en opgave, hvor han skal hjælpes til Tyrkiet og derfra videre til Tyskland for at arbejde på en erklæring sammen med de trofaste brødre fra Tyrkiet.

Det understøtter det billede af tætte bånd mellem Tyrkiet og IS-ledelsen, der fremkom i forbindelse med likvideringen af Abu Bakr al-Baghdadi i slutningen af oktober i år, hvor han blev dræbt under et amerikansk helikopterangreb på en del af et bygningskompleks uden for landsbyen Barisha i den nordlige del af den syriske provins Idlib, nær den tyrkiske grænse. Stedet var af SDF blevet betegnet som liggende tæt på et tyrkisk militærkompleks. Under aktionen var helikopteren angiveligt blevet angrebet fra to nærliggende bygninger. Bombemålet var det sydligste bygningskompleks vist med en rund cirkel på satellitbilledet nedenfor, med landsbyen Barisha beliggende ca. 200 m. øst for bygningerne, der formentlig har været knyttet til det tyrkiske efterretningsvæsen, bygget i en tidligere olivenlund udenfor landsbyen. Angrebet ”fra to nærliggende bygninger” kan ikke være kommet fra andre steder end de to andre dele af det samlede bygningskompleks.

Satellitbillede af landsbyen Barisha i den tyrkiske Idlib-provins tæt på grænsen til Tyrkiet. Ca. 200 m. vest for landsbyen ligger tre relativt ens bygningskomplekser. Islamisk Stats leder Abu Bakr Al-Baghdadi befandt sig i det sydligste bygningskompleks, da det blev tilintetgjort under et amerikansk helikopterangreb i slutningen af oktober 2019. Helikopteren blev beskudt fra de to andre dele af komplekset, der sandsynligvis har været tilknyttet den tyrkiske efterretningstjeneste MIT.

I de senere år har Islamisk Stat agenter udført en serie terroraktioner i et antal europæiske lande.

Tyrkiet anses for at danne bro for overførslen af Islamisk Stat-medlemmer fra Syrien og Tyrkiet til de europæiske lande, hvor Tyrkiet udnytter Islamisk Stat medlemmerne til at lægge pres på de europæiske lande for at få dem til at acceptere Tyrkiets undertrykkelse af oppositionen og gennemførelse af deres ekspansionsplaner i regionen., især i Syrien.

ANHA fik fat i en liste med navne på Islamisk Stat medlemmer, som havde modtaget officielle breve om at flytte til et antal europæiske lande via Tyrkiet, organiseret af Islamisk Stats kontor i Tyrkiet, et kontor, der er underlagt den tyrkiske efterretningstjeneste MIT.

Kilder:

  1. Anonymous (2019): Documents: MIT supervises on transfer ISIS elements to EU stats to carry out terrorism acts.ANHA, 4. Dec. 2019. https://hawarnews.com/en/haber/documents-mit-supervises-on-transfer-isis-elements-to-eu-states-to-carryout-terrorism-acts-h13051.html
  2. Brandt (2019): Blev Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Bagdadi dræbt på en tyrkisk militærbase i Syrien? Nudem, 4. november 2019.
  3. McCann, A. Singhvi and W. Cai (2019): See where the raid on al-Baghdadi took place in Syria. The New York Times. Oct. 27, 2019.