14. december 2019: Casper Hansen: En dansker, der slås for Islamisk Stat med fuld opbakning fra Tyrkiet

En af de Islamisk stat terrorister, der fortsat sidder i Al Hol-lejren i det østlige Syrien, og som har berettet om sit liv til De Syriske Demokratiske Styrker (SDF), er danskeren Casper Hansen. Han har krigsnavnet Abu Majid al-Denmarki. Han er født 1991, og blev arresteret af SDF under slaget ved Baghouz i det sydøstlige Syrien i vinteren 2019. Han er under anklage for at have deltaget i et stort antal massakrer gennemført af Islamisk Stat i adskillige områder.

Casper Hansen, født 1991, I Al Hal-lejren, hvor han har siddet i næsten et år, siden han blev arresteret af SDF. Han er under anklage for at have medvirket ved en række massakre gennemført af Islamisk Stat i adskillige områder i Syrien.

Før rejsen til Syrien arbejdede han for en række større firmaer i Danmark. Han konverterede til Islam i 2011 og tilsluttede sig en salafistisk organisation i Danmark. I 2013 rejste han fra Københavns lufthavn til den tyrkiske by Hatay tæt på grænsen til den syriske provins Idlib, der styres af en række forskellige oppositionsgrupper, der næsten alle er kontrolleret af Tyrkiet. Her blev han hjulpet af en dansk statsborger, der var medlem af Islamisk Stat, og som ingen problemer havde med at bringe ham over grænsen til Syrien og videre til en landsby nær provinshovedstaden Idlib.

I Syrien giftede han sig med en 14-årig pige fra byen Al-Bab nordøst for Aleppo i det tyrkisk besatte Shaba-område, og fik en søn med hende. Senere kom han til en militær træningslejr i det sydlige Idlib nær byen Hama. Lejren lå i et område, der i dag er tilbageerobret af Assad støttet af russerne. Der var han i en måned inden han tidligt i 2014 blev sendt i kamp i en række forskellige områder, især i det østlige Syrien. Her blev han såret under kampene i Islamisk Stats hovedstad Raqqa i sommeren/efteråret 2017. Han blev overført til Tyrkiet, hvor han var under behandling i tre måneder. Ifølge ham selv ophold sig i et privat hjem, hvor tyrkiske læger var til stede fra morgen til aften og al medicinsk udstyr var til rådighed. Efter behandlingen vendte han igen tilbage til Syrien. Han fortæller, at den tyrkiske grænse var åben for medlemmer af IS, der kan krydse frit.

Under samtalerne med SDF i Al Hol har han fortalt, at han gerne vil til Tyrkiet, da han ved, at, at de vil være lemfældige og milde ved ham. Efter fængselsopholdet i Al Hol vil han bo i Tyrkiet med sin kone og sit barn. Adspurgt syns han, at det er helt normalt at gifte sig med en 14-årig pige: ”Hvis du gifter dig med dem, når de er unge, så kan du opdrage dem ordenligt og lære dem at blive den kone, som du gerne vil have”, har han udtalt.

Det fremgår ikke nærmere, hvilke krigsforbrydelser, han skulle have gjort sig skyldig i, men det bør prøves ved en retssag. Selv har han tydeligvis fortsat en opfattelse af, at det under alle omstændigheder ikke er noget, der vil blive seriøst efterforsket, hvis han kommer til Tyrkiet.

Casper Hansen ønsker tydeligvis ikke at komme hjem til Danmark. Han og langt de fleste andre IS-krigere, vil meget hellere til Tyrkiet og leve et sikkert og godt liv hjulpet af den tyrkiske efterretningstjeneste – indtil den skønne dag kommer, hvor de igen måtte være klar til at rykke i aktion for Islamisk Stat – eller det, der ligner. Hvor mon det bliver henne?

Hvis danske myndigheder ikke ønsker at få ham udleveret til Danmark, hvordan vil de så sikre sig, at han ikke ad anden vej dukker op – f.eks. på en mission for Islamisk Stat, støttet af den tyrkiske efterretningstjeneste?

Men der er da også andre muligheder: Lederen af Det Syriske Demokratiske Råd for den lokale administration i Nord- og Øst-Syrien, Ilham Ahmed, der lige har besøgt Danmark, har netop udarbejdet et ganske detaljeret forslag til, hvordan de nationale myndigheder i EU og andre lande, hvis borgere for tiden er holdt tilbage af SDF på grund af anklager om terror, kan bidrage med at sikre retfærdige retssager mod tidligere IS-krigere. Hun nævner tre muligheder:

  • Bilaterale aftaler (*Mutual Legal Assistance Treaties) og anerkendelse af domstolene fra de nationale myndigheders side
  • Direkte deltagelse i retssagerne (fysisk eller gennem Video teknologi) af dommere og forsvarsrepræsentanter fra den nationale jurisdiktion og/eller anerkendte eksperter i international ret.
  • Koordinering mellem statsanklagere i de relevante lande og anklagere fra Nord Øst Syrien i forbindelse med forberedelsen af sagsakter og indsamling af beviser for at sikre fair retssager og en retfærdig domsafsigelse.

Til trods for, at myndighederne i Nord og Øst Syrien befinder sig i en meget presset situation, har de alligevel været i stand til at holde hovedet koldt og fremsætte konstruktive forslag til løsning af situationen. De lægger i øvrigt vægt på, at de sager, der skal føres, ikke bør tage udgangspunkt i spørgsmålet om evt. medlemskab af Islamisk Stats bevægelse, men derimod i de konkrete forbrydelser mod international ret, som personerne er anklaget for. Det er et vigtigt princip, som ofte ikke har været overholdt, f.eks. i mange af de summariske sager, der har været ført i Irak, hvor blot et påstået medlemskab af IS har kunnet føre til hårde domme, incl. dødsstraf.

Sagerne kan naturligvis også føres af en internationalt nedsat domstol. Men problemet er, hvordan man kan undgå, at en sådan reelt bliver nedsat, ikke på et internationalt juridisk, men derimod på et politisk grundlag, der vil kredse om sager knyttet til et politisk ansvar – om ikke andet, så  for at begrænse omkostningerne. Det vil imidlertid fjerne fokus fra det personlige ansvar, der knytter sig til brud på menneskerettighederne fra IS-medlemmerne, der alle frivilligt har tilsluttet sig bevægelsen og dermed også har gjort sig medansvarlig for dens forbrydelser. En sådan domstol vil i øvrigt være dyr, og den vil under alle omstændigheder være nødt til at samarbejde med administrationen i Nord- og Øst Syrien, da det er dem, der sidder inde med langt størstedelen af det materiale, der skal bruges i domstolens arbejde.

Kilder:

Dep. Of Foreign Relations, Self-administration of North-East Syrien (2019): Turkish state relations with the terrorist organization “daesh”. 11. Nov. 2019.

Tweet d. 14. November from @AzadiRojava on Carsten, Hansen, daesh.

Syrian Democratic Council, Ein Essa: (2019): International trials for detainees of the Islamic State in Iraq and Syria under the custody of the Syrian Democratic Forces and the local administration in North East Syria. 2. December 2019.