26. oktober 2019: Fem parlamenter har udformet en fælles erklæring mod den tyrkiske invasion, der måske kan varsle et ønske om en ny hårdere kurs overfor Tyrkiet.

En tyrkisk tank tæt på grænsen til Syrien ved Kobane

Præsident Erdogan har truet alle europæiske ledere med, at hvis man kaldte den tyrkiske indmarch i Nord Øst Syrien for en invasion, så ville han sende alle de 3,6 mill. syriske flygtninge i Tyrkiet videre til Europa. Lignende trusler har hidtil fået mange europæiske politikere til at makke ret og fremføre, at Tyrkiet skam havde legitime forsvarsinteresser at pleje i det nordlige Syrien. Merkel og Macron overlod på et topmøde sidste år i Istanbul Erdogan og Putin at finde en løsning på Syriens problemer i samarbejde med Iran. Så kunne Europa vaske sine hænder og holde sig udenfor – mente man. Erdogan opfattede det som et klart signal om, at han uden problemer kunne starte et angreb på Nordsyrien øst for Eufrat – hvilket han gjorde et par dage senere.

Men noget tyder på, at stadigt flere erkender, at det næppe er en holdbar situation, da det samtidigt er blevet klart for offentligheden, at det tyrkiske angreb netop er knyttet til forestillingen om Syrien som en naturlig del af det Osmanniske Rige, som Erdogan og det tyrkiske militær drømmer om at genetablere. Det sker i en erobringskrig baseret på en tæt systematisk inddragelse af Islamisk Stat og andre ekstreme grupperinger i den syriske borgerkrig. Udryddelsen eller fordrivelsen af kurderne er en anden central del af denne nationalistiske drøm.

Enhver kan se, at det ikke vil skabe fred, men tværtimod vil øge ekstremismen og terrorismen. Meldingerne om målrettede tyrkiske bombninger tæt på IS-fangelejre i Nord Øst Syrien, der har gjort det muligt at arrangere fangeflugt, har yderligere gjort situationen tydelig, og samtidigt gjort det svært at forklare, hvorfor europæiske lande har været så tilbageholdende med deres bidrag til indsatsen mod Islamisk Stat.  Da præsident Trump under et interview blev spurgt om, hvad han mente, der ville ske, hvis IS-fanger slap ud af lejrene i Nord Øst Syrien, svarede han lakonisk: Tja, de vil tage til Europa.

Derfor har den nye tyske forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) ændret markant kurs og ønsker nu, at der bliver oprettet en fælleseuropæisk forsvarsstyrke, der skal udstationeres i Syrien. Merkel stillede sig positiv, og NATOs generalsekretær Jens Stoltenborg, har budt initiativet velkommen. Desværre havde hun ikke informeret sine kolleger inden hun udsendte forslaget, så det fik i nogen grad karakter af at være et politisk stunt.

Men den politiske tendens er klar.

Og den understreges ikke mindst af en ret markant fælleserklæring som formændene for de udenrigspolitiske udvalg i parlamenterne i Tyskland (Norbert Röttgen) , Frankrig (Marielle de Sarnez), England (Tom Tugendhat), Europaparlamentet (David McAllister) og Repræsentanternes hus i USA  (Elliott Engel) har udsendt, hvor man fordømmer den tyrkiske militære offensiv for at invadere Nord og Øst Syrien.

Elliott Engel er formand for det udenrigspolitiske udvalg i repræsentanternes hus i USA, og er formentlig den, der har taget initiativet til den fælles udtalelse fra udvalgene i Tyskland, Frankrig, England, Europaparlamentet og USA

”Vi, formændene for udenrigspolitiske udvalg for parlamenterne i Tyskland, Frankrig, UK, Det Europæiske Parlament og repræsentanternes hus i Amerika, fordømmer i fællesskab på det kraftigste den tyrkiske militære offensiv i det Nord Østlige Syrien. Vi anser invasionen for at være en militær aggression og for at bryde international lovgivning. Den tyrkiske offensiv skaber lidelser for den lokale befolkning, der er tvunget til at flygte, og den skaber desuden ustabilitet i Syrien og i de nærliggende områder.

Vi anser tilsidesættelsen af de syriske kurdere for at være forkert. De Syriske Demokratiske Styrker, vores partnere i den globale koalition, har massivt bidraget til en succesfuld, men endnu ikke overstået, kamp mod Islamisk Stat i Syrien, og de har pådraget sig store tab ved at gøre det.

Vi beklager dybt De Forenede Staters præsidents beslutning om at trække amerikanske tropper ud af nordøst Syrien, som markerer endnu en milepæl i ændringerne i den amerikanske udenrigspolitik i Nær- og Mellemøsten. Det kaos som den tyrkiske offensiv har medført, kan medføre en genopblussen af Islamisk terrorisme og underminere års indsats og investeringer for at bringe stabilitet og fred til denne del af verden. Derfor håber vi, at De Forenede Stater vil genoptage en ansvarlig kurs i Syrien.

På samme måde anmoder vi Den Europæiske Union og dens medlemsstater om at påtage sig et ansvar og engagere sig i en løsning af konflikten. Vi har brug for en omgående og vedvarende fælles indsats. Der er kun en vej vi kan følge: En fast og resolut optræden.

Denne forfærdelige krig rammer og påvirker befolkningerne i vores lande på utallige områder. Derfor føler vi os som medlemmer af vores parlamenter forpligtiget til at gøre vores fælles standpunkt klart. Vi er forenet på tværs af partier og nationaliteter for at demonstrere vores forpligtigelser over for vores fælles værdier, ansvar og interesser. ”

Kilde:

Anonymous, 2019: Joint declaration by five Parliaments against Turkish incursion. ANF, 22. oct. 2019. https://anfenglish.com/news/joint-declaration-by-five-parliaments-against-turkish-incursion-38660