16. juni 2020: Tyrkiet har igen bombet og dræbt yazidier i Irak. Hvornår bliver Tyrkiet stoppet?

By | 7. oktober 2020

I dag, d. 15. juni, 2020 bombede Tyrkiet igen byen Sinjar i Iraq, i et målrettet og bevidst angreb mod Yazidierne. På bare én nat har Tyrkiet  8 gange bombet de overlevende fra et folkemord. Det er sandsynligt, at et hospital bevidst er blevet ramt.

Hvor mange fra vores befolkningsgruppe skal Tyrkiet have lov til at slå ihjel før dette endelig slutter? Vil USA og og EUs medlemsstater stoppe Tyrkiets drab på os? Hvad var formålet med at gøre det af med Islamisk Stat, hvis Tyrkiet alligevel får lov til at slå os ihjel? Hvorfor brugte man alle de penge på at bekæmpe ISIS, hvis man giver Tyrkiet tilladelse til at gør det samme nu?

Det er almindelig kendt, at Yazidiernes religiøse samfund er den ældste religion i Mesopotamien.

Islamisk Stat angreb Yazidiernes religiøse samfund d. 3 august 2014, og et grusomt folkemord blev udført. Efter dette folkemord besluttede vi Yazidier at opbygge vores egne selvstyrende styrker og slås mod Islamisk Stat, da vi ikke modtog nogen hjælp, hverken i starten eller senere, og da vi var blevet efterladt forsvarsløse overfor IS af de lokale væbnede styrker i det nordlige Iraq. Derfor stiftede vi YBŞ, Sinjars selvstyrende væbnede styrker, d. 14. januar 2015. Under befrielsen af Sinjar og indtil i dag, har vi mistet hundreder af Yazidiske mænd og kvinder i kampen mod Islamisk Stat.

Selv efter at have oplevet det, har vi ikke modtaget nogen som helst hjælp fra De Forenede Stater, De forenede Nationer eller den Europæiske Union til genopbygningen af samfundet eller til den videre kamp mod Islamisk Stat. Siden befrielsen fra IS-terroristerne, har Tyrkiet gentagne gange angrebet Sinjar og den omgivende region. Siden oktober 2019 – samtidigt med den tyrkiske stats invasion i Nord-Øst Syrien – har den tyrkiske stat bombet Sinjar-regionen fem gange inden angrebet i dag. Adskillige medlemmer af de selvstyrende forsvarsenheder er blevet dræbt i disse tidligere angreb fra den tyrkiske stat.

Men vi nægter at blive lakajer for tyrkerne! Det er derfor Tyrkiet bomber os og kalder os ”PKK”. USA har officielt bekræftet, at PKK har forladt Sinjar. YBŞ er en del af den irakiske hær. Hele verden ved, at Erdogan er en diktator, der kalder alle, der siger ’nej’ til Erdogan for ’PKK’ eller ’terrorist’. Selv nu fortsætter vi med at sige ’nej’ til Erdogan. Vi vil ikke blive undersåtter under hans kontrol.

Den tyrkiske stat har gentagne gange angrebet Sinjar regionen og bombet YBŞ-positioner. Med udgangspunkt i disse realiteter er der ingen tvivl om, at den tyrkiske regering ønsker at fortsætte udryddelsen af Yazidiernes religion og tømme Sinjar regionen. Tyrkiet ønsker at tvinge alle etniske og religiøse grupper til at blive deres lakajer og tjenere. Det nægter vi, og det er derfor Tyrkiet har besluttet at smide os ud.

Vi appellerer endnu engang til Det Forenede Stater, som kontrollerer det irakiske luftrum, om at stoppe Tyrkiet i deres angreb på Yazidierne. I de fem tidligere tyrkiske angreb siden oktober 2019, er mange civile allerede blevet dræbt og såret. Yazidierne udgør ingen trussel mod Tyrkiet. Ikke desto mindre er Yazidierne udsat for den tyrkiske stats angreb uden nogen beskyttelse. Det er uforståeligt for os Yazidier, hvorfor den internationale offentlighed stiltiende accepterer den tyrkiske stats angreb og ikke gør noget for at standse deres NATO partner i dennes brud på menneskerettighederne.

Vi anmoder De Forenede Stater om at lukke det Nordirakiske luftrum, især omkring Sinjar regionen, med den omgående virkning for den tyrkiske stat, at den må stoppe luftangrebene. Vi forventer en skriftlig bekræftelse af et sådan tiltag. Og vi understreger igen at vi ikke er nogen trussel mod Tyrkiet, eller mod noget andet land eller religion. Der findes simpelthen ikke nogen retfærdiggørelse af denne tyrkiske aggression mod os.

Det Yazidiske Råd for Sinjar, 15.06.2020. Email: sengal.3.8.2014@gmail.com