19. januar 2020: 4500 flygtninge er vendt tilbage fra irakisk Kurdistan til Rojava

By | 7. oktober 2020

Ca. 4500 flygtninge fra Burda Rask flygtningelejren i Irakisk Kurdistan er vendt tilbage over Semalka grænseovergangen, efter at være flygtet fra de tyrkiske angreb på de områder langs grænsen til Tyrkiet, hvor de boede.

Efter den brutale besættelse af den tyrkiske hær og dens mange lejesoldater, herunder tidligere Islamisk Stat-medlemmer, har man fordrevet befolkningen og igangsat demografiske ændringer i hele det besatte området efter at have foretaget omfattende massakrer mod civile. Det medførte en bølge af flygtningestrømme i tusindvis. Mange drag afsted til familie og venner langt væk fra kamphandlingerne, men andre måtte søge ly i eksisterende flygtningelejre, bl.a.  ly i Washokani lejren, der ligger 12 km. Vest for byen al-Hasakah. Men da man her var nået op på næsten 5000, var det næsten umuligt at finde plads til flere, da næsten alle internationale hjælpeorganisationer havde trukket sig ud af Nordøst Syrien efter den tyrkiske invasion. Kun Den Autonome Administration og Kurdisk Røde Halvmåne har kunnet yde en stærkt begrænset hjælp til flygtningene. Derfor måtte mange søge i sikkerhed ind over grænsen til irakisk Kurdistan.

Men gennem den sidste måned er det lykkedes  Nordøstsyriens Autonome Administration af få oprettet nye lejre inde i Rojava. Det har i den forbindelse vist sig, at de nordøstsyriske flygtninge i Burda Rask flygtningelejren har valgt at vende tilbage til Rojava, til trods for de fortsatte angreb fra den tyrkiske besættelsesmagt og dens lejesoldater.

Baz Ahmed, der leder den nordøstsyriske administration af grænseovergangen ved Semalka og Faysk Khaber i det nordøstligste Syrien, har fortalt nyhedsbureauet ANHA: ”Ca. 4500 flygtninge fra alle byer langs grænsen til Tyrkiet i Nordøstsyrien, der havde søgt ly i Burda Rask, har ønsket at vende tilbage til Rojava via Semalka grænseovergangen. Man har i den forbindelse afsat to dage pr. uge til denne tilbagekomst af flygtninge. De bliver hentet hjem i gruppe a 300 personer, og antallet af tilbagevendende flygtninge fortsætter hver eneste uge”.

Kilder:

Anonymous, 2019: +4500 refugees reached in Washokani camp, organizations neglect. ANHA, 17 dec. 2019.

Najber Othman and Essam Abdullah, 2020. 4500 refugees returned from Başûr to Rojava. ANHA, 9. Jan. 2020.