29. marts 2020: I ly af Coronakrisen besætter den tyrkiske regering yderligere 8 kurdisk-ledede kommuner i Øst-Tyrkiet

By | 7. oktober 2020

Af Jesper Brandt

For et år siden, d. 31. marts 2019, var der kommunalvalg i Tyrkiet. Det venstreorienterede parti HDP og dets regionale samarbejdspartner Partiet for Fred og Demokrati, BDP, fik flertal, og dermed borgmesterposterne i 65 tyrkiske kommuner, især i de kurdisk dominerede områder af Østtyrkiet. På landsplan tegner HDP sig for 10% af pladserne i det tyrkiske parlament.

Siden kommunalvalget har den tyrkiske regering gjort alt, hvad den kunne for at lægge hindringer i vejen for de kurdisk ledede kommuner. Et stort antal borgmestre er blevet fængslet, andre er blevet afsat og erstattet af regeringsudpegede formyndere, der i halvdelen af kommunerne har overtaget administrationen gennem oprettelse af formynderskaber. En  indgående beskrivelse af, hvordan denne massive undertrykkelse og forfølgelse foregår, både på landsplan og kommunalt,  har været offentliggjort for nyligt på Nudem.dk, se https://www.nudem.dk/erdogans-massakre-paa-det-tyrkiske-retssystem-er-et-retsligt-vanvid/.

Den massive tilsidesættelse af kurdernes demokratiske rettigheder i den kommunale forvaltning er ikke noget nyt. Efter kommunalvalget i 2015 indsatte den tyrkiske regering mellem oktober 2016 og februar 2018 formynderskaber i i 95 af de 99 kommuner, der efter dette valg havde fået kurdiske borgmestre.

Men i lyset af den nuværende Coronakrise er det alligevel tankevækkende, at det tyrkiske politi d. 23. marts i år er gået til angreb på yderligere 8 kurdisk-styrede kommuner, hvorefter den tyrkiske regering ulovligt har indsat formyndere, der styrer de 8 kommuner.

Alan Makovsky, en senior forsker ved Center for American Progress i Washington, har dog allerede forudsagt denne udvikling i et interview med Diego Cupolo (der bor i Istanbul) i Al-Monitor d. 20. november 2019 efter at den tyrkiske regering havde besat de første 24 kurdisk ledede kommuner. Han afslørede i den forbindelse den kynisme, der ligger bag Erdogan-regeringens autoritære magtpolitik, som nu blot sættes i relief af, at de nye kommunebesættelser netop sker under den nuværende Coronakrise. Om situationen i november 2019 udtalte han følgende:

Jeg ser faktisk ikke nogen reel ændring i AKPs linie efter disse operationer, fordi jeg tror, at tyrkiske vælgere fortsat koncentrerer sig meget om den økonomiske situation, og så længe økonomien ikke forbedres, tror jeg ikke at regeringen vil være i stand til at finde ekstra stemmer”.

Makovsky mente ikke, at der var grund til at tro, at regeringen ville ændre dens nuværende linje. HDP var det eneste parlamentariske parti, der gik imod de tyrkiske invasioner i Syrien, der er ganske populære i Tyrkiet, og partiet står i fare for at falde for 10% spærregrænsen for at komme i parlamentet. Hvis det ikke lykkes HDP at komme over den tærskel, vil AKP, der ofte er den  vigtigste oppositionsgruppe i  HDP-højborgene, få HDPs pladser og dermed muligvis genvinde det parlamentariske flertal, de tabte i 1918, vurderede Makovski: ”AKP-MHP alliancen går målrettet imod at smadre den kurdiske  bevidsthed som HDP i vid udstrækning repræsenterer, og vil på alle mulige måder prøve at skabe kaos og uorden i partiet for at gøre det til en ikke-faktor i de nationale valg, som i sidste ende vil komme, allersenest i 2023”, fortæller Makovsky til Al-Monitor. Han tilføjede: ”Og, selvfølgelig, at angribe HDP er i samklang med AKP-MHP’s nationalistiske kernevælgere, der ikke behøver at overbevises om, at HDP er ’terrorister’. Vi må forvente, at udskiftningen af HDP-borgmestre med formynderskaber vil fortsætte”.

Den kurdiske National Komité KNC, der har hovedkontor i Bruxelles, har i anledning af besættelsen af de 8 kommuner udsendt følgende pressemeddelelse:

Den tyrkiske regering griber chancen under Corona krisen til at beslaglægge otte kurdiske kommuner i Tyrkiet.

Yderligere otte kurdiske kommuner er blevet beslaglagt midt under kampen mod Coronavirus i Tyrkiet. Man skulle tro, at den anti-kurdiske ’djævel’, som udgør kernen i det tyrkiske politiske system trods alt ville stoppe i disse Coronavirus-tider. Det gør den desværre ikke. Mens hele verden har travlt med at finde veje til bekæmpelse af virussen, bruger den tyrkiske regering det pandemiske klima som en chance for at gennemføre de mest nedrige former for undertrykkelse af de kurdiske demokratiske institutioner i Tyrkiet, især deres kommuner. Det gør det endnu vanskeligere for de tyrkiske kurdere at bekæmpe Coronavirussen.

  1. 23. marts angreb det tyrkiske politi adskillige HDP-ledede kommuner og huse i en lang række kurdiske områder, anholdt mange valgte kurdiske borgmestre og skiftede dem ulovligt ud med udpegede tyrkiske regeringsembedsmænd, kendt som ’formyndere’/trustees. De netop besatte HDP-ledede kurdiske kommuner er følgende: Batman (hovedbyen i provinsen Batman), Silvan, Ergani, Lice og Eğil (fire distrikter i provinsen Diyarbakir), Güraymak (et distrikt i Bitlis) Gäkҫebak (by i Siirt) og Halfeli (by i Iğdir). Med disse nye tilfælde har den tyrkiske regering officielt udpeget administratorer i ialt 32 HDP-styrede kommuner siden afholdelsen af kommunevalget d. 31. marts 2019. (Dette antal omfatter ikke de 6 HDP med-borgmestre, der vandt valgene, men blev nægtet deres valgcertifikater under det påskud, at de tidligere var blevet frataget deres positioner under undtagelsestilstanden). Udover de nuværende anholdelser, sidder 21 kurdiske med-borgmestre, der blev valgt d. 31. marts 2019 fortsat bag tremmer.

Ligesom i de tidligere tilfælde, ligger der selvfølgelig ikke nogen domstolsafgørelser bag disse ny anholdelser og udpegninger af formyndere. Sigtelserne, der er rejst mod disse borgmestre, lyder ikke overraskende på – ”støtte til terrorisme”.

Vi ser denne ’formynder-regel’, der med magt pålægges kurderne som indbegrebet af det tyrkiske politiske herredømme i de kurdiske provinser under det nye præsidentielle system; et tydeligt eksempel på intern kolonialisme for at terrorisere kurderne og undergrave deres politiske vilje.

Vi ønsker hermed at udtrykke vores dybeste medfølelse med ofrene for Coronavirussen og vores sympati og solidaritet med sundhedsarbejdernes utrættelige kamp mod virussen overalt i verden.

Og vi opfordrer det internationale samfund til at hæve stemmen, og hurtigt gå i aktion mod den tyrkiske regerings ulovlige og racistiske politik, hvis skamløshed synes uden grænser og som klart afslører sig i sådanne angreb på kurderne selv under en højst skæbnesvanger global pandemi.

Eksekutiv komiteen for den kurdiske National Kongres, Bruxelles

Rue Jean Stas 41

1060 Bruxelles

Tel: +32 2467 3084

Website: www.kongrakurdistan.net

Email: kongrakurdistan@gmail.com

 

Kilder:

Kurdistan National Congress – KNC , 2020: The Turkish government seizes the opportunity of the Koruna climate to occupy Kurdish municipalities. Press release, 24 March, 2020, Bruxelles

Diego Cupolo, Diego, 2019: Amid growing crackdown, pro-Kurdish party calls for new elections in Turkey. Al-monitor,November 20, 2019

Anonymous, 2020: Erdogans massakre på det tyrkiske retssystem er et retsligt vanvid: Nudem.dk. https://www.nudem.dk/erdogans-massakre-paa-det-tyrkiske-retssystem-er-et-retsligt-vanvid/