7. juli 2020: Tidligere talsmand for Pentagon: Terrorstemplingen passer bedre på Tyrkiet end på PKK

By | 7. oktober 2020

 

Michael Rubin1, en amerikansk forsker ved American Enterprise Institute, Washington D.C., og tidligere ansat ved Pentagon, har i juni været indkaldt som vidne for den Amerikanske Religiøse Frihedskomité. Han har foreslået, at USA fjerner Kurdistans arbejderparti (PKK) fra USA’s terrorliste. PKK er en politisk og militær organisation, der har været i konflikt med den tyrkiske stat siden 1980erne.

I et efterfølgende interview med det uafhængige syriske nyhedsbureau North Press Agency, har Rubin redegjort for de forskellige sider af hans forslag, mulighederne for at gennemføre det, og den indflydelse, som forholdet mellem USA og Tyrkiet har på situationen i Syrien.

Michael Rubin: Forsker ved American Enterprise Institute, Washington D.C., tidl. Ansat ved Pentagon.

De forenede stater har et påtrængende behov for at genoverveje placeringen af PKK på terrorlisten”, sagde Rubin.

Rubin understregede, at ”Hvad Hamas har gjort i Gaza bekræfter, at det er en terrorgruppe. Hvad Islamisk Stat gjorde i Syrien og Irak viser, at de også var terrorister. Hvad den Autonome Administration har gjort i Syrien viser, at den propaganda, der længe har været fremført fra Tyrkiets side og længe har været accepteret fuldkomment ukritisk af den amerikanske regering og helt ærligt også af mig selv før i tiden, simpelthen har været forkert”.

Han forklarede, at hvad der skete i Syrien, er det største bevis på, at de kurdere, der slås mod ekstremisme, er amerikanske partnere, som USA deler fælles mål med, og de er hverken fjender eller terrorister.

Rubin påstod, at Tyrkiet har udbredt en masse falsk information om PKK  i USA gennem årene, og fastslog, at ”næsten en hvilken som helst efterretning, der er leveret fra Tyrkiet, har været håbløst forurenet. Sandt at sige burde De Forenede Stater også genoverveje Tyrkiet. NATO medlem eller ikke, det ser i stigende udstrækning ud til, at Tyrkiet opfylder enhver definition af terrorunderstøttelse bedre end PKK gør det”.

Han forklarede, at de områder, som USA’s udsending for Syrien, James Jeffrey2, har beskrevet som sikre områder, blev et paradis for terrorister, så snart de tyrkiske styrker trængte ind i dem. ”Jeffrey gav ikke blot grønt lys for etnisk udrensning, han tillod i realiteten også Erdogan at ændre Tyrkiets grænser”. Rubin tilføjede, at Jeffrey var blevet ydmygende manipuleret af Tyrkiet, og at hans handlinger ”tjente Ruslands, Assads og Islamisk Stats interesser”.

Enhver ny amerikansk præsident kan prøve at ændre forløbet, men kurderne ville have god grund til aldrig mere at stole på USA’s løfter”, tilføjede Rubin.

1Michael Rubin er fast ansat forsker ved American Enterprise Institute (AEI) i Washington D.C. med speciale indenfor Mellemøsten, Tyrkiet, Iran og tilhørende diplomati. Han er forfatter til en række bøger om Mellemøsten, bl.a. ny monografi: Kurdistan Rising? Considerations for Kurds, Their Neighbors, and the Region (AEI, 2016). Han har tidligere været ansat ved Pentagon, og instruerer ledende militære officerer, der bliver udstationeret til Mellemøsten og Afghanistan, i regional politik, samt underviser udsendte soldater ombord på amerikanske flytransporter indenfor Iran, terrorisme, og arabisk politik. Han har boet i Iran (efter revolutionen), Yemen, og Irak både før og efter krigen, og har rejst gennem det Taleban-kontrollerede Afghanistan før 9/11. Hans bog: Dancing with the Devil: The Perils of Engaging Rogue Regimes (Encounter Books, 2014), analyserer de sidste 50 års amerikanske diplomati i forhold til  diktaturregimer og terrorgrupper.

2James F. Jeffrey er tilknyttet Washington Institute for Near East Policy, hvor han fokuserer på US-amerikanske diplomatiske og militære strategier i Mellemøsten, især Tyrkiet, Iran og Irak. Han har haft en serie af højst følsomme poster i Washington (DC) og i udlandet. I tilknytning til hans virke som amerikansk ambassadør i Tyrkiet og Irak, har han også fungeret som rådgiver for præsidenten og national vice-sikkerhedsrådgiver i George W. Bush-administrationen, med særligt fokus på Iran. Tidligere var han ledende vice-sekretær for Den amerikanske stats kontor for Nær-Østen med ansvar for ledelsen af det team, der udviklede Iran-politikken og koordinerede det offentlige diplomati. Tidligere udnævnelser omfattede tjeneste som senior rådgiver om Irak for den amerikanske statssekretær, samt diplomatiske poster i Baghdad, Ankara og Albanien. Som forhenværende infanteri-officer i den amerikanske hær, var Jeffrey udstationeret i Tyskland og Vietnam fra 1969 til 1976.

 

Kilder:

Hadeel Owais, 2020: Terrorist designation fits Turkey more than it fits the PKK – American researcher. North Press Syria, 7. July 2020.

American Enterprise Institute, 2016: Kurdistan rising? Considerations for Kurds, their Neighbors, and the Region. 29. June 2016. https://www.aei.org/events/kurdistan-rising-considerations-for-kurds-their-neighbors-and-the-region/

Redigering og oversættelse: Jesper Brandt