Forkortelser

Bakur                Nordkurdistan. Det kurdiske navn på de kurdisk dominerede dele af det sydøstlige Tyrkiet

Bashur              Sydkurdistan. Det kurdiske navn på de kurdisk styrede områder i det nordlige Irak.

Daesh               Se ISIL

Fey-kurd          Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark. Nyheder og information fra Fey-kurd kommer på Fey-kurds hjemmeside: http://www.kurder.dk/

FSA                   Free Syrian Army, De syriske oprørsstyrker, dannet i juni 2011 af deserterede officerer fra SAA, senere ‘den militære gren af det syriske folks modstand mod regimet’. Fra 2012 svækkedes FSA af en dominans af jihadistiske grupper indenfor modstandsbevægelsen. Nogle få FSA-grupper indgår i FSA. men andre bekæmper direkte kurderne.

ISIL                   Islamisk Stat over Irak og Levanten, ofte blot kaldt IS. I mellemøsten kaldes de oftest Daesh.

Jabhat al Nusra  Al-Qaidas syriske gren, der slås mod Assad, men også med ISIL og YPG/YPJ, ofte i samarbejde med andre sunniislamiske grupper i Syrien.

KCK                   Koma Civaken Kurdistan, gruppen af samfund i Kurdistan, er en parablyorganisation for en række grupper i kurdistan. PKK er medlem af KCK, der ledes af et 12-mands råd, hvori  Cemil Bayik, medlem af PKKs 3-mands Eksekutiv komité også sidder.

KDP                   Kurdistans Demokratiske Parti. Et sekulært, konservativt parti ledet af KRGs præsident Massoud Barzani, der også er leder af en dominerende klan i det sydøstlige kurdistan. Han har domineret kurdisk politik i Sydkurdistan og anses for at være samarbejdsorienteret mod den vestlige verden og Tyrkiet. Han har størst opbakning i det centrale o9g nordvestlige Bashur.

KRG                  Den kurdiske regionale regering. Administrerer det autonome selvstyre i irakisk Kurdistan, hvis territorium  for en stor del udgøres af det område som kurderne kalder Syd-Kurdistan, Bashur.

SAA                   Syrian Arab Army, Bashar al-Assads regeringshær. Den efterhånden ret svage regeringshær støttes af Hisbollah-militser, Iranske og Russiske styrker, samt i stigende omfang af lokale militser og gangstere som Assad reelt ikke har styr over.

SDF                   Syrian Democratic forces. De forenede styrker af YPG/YPJ samt arabiske, syrianske, assyriske, turkmenske, yasidiske og andre styrker i Nordsyrien

PAK                   Kurdistans Frihedsparti. Peshmergastyrke fra Iransk kurdistan (Rojhelat), der slås mod Islamisk stat i Irakisk Kurdistan og i Iran mod det iranske regime. Jesper Söder var i sommeren 2016 en kort tid tilknyttet PAK.

Peshmerga       “De som stiller op mod døden”- Sanlingsbegreb for de kurdiske militære tropper, der har ansvar for sikkerheden indenfor KRG. Det almindelige navn for kurdiske væbnede styrker både i Iraq (Bashur) og Iran (Rojjhelat. Der er forskellige Peshmergagrupper, der er tilknyttet de større partier i Irak, som ind imellem er fjentlig indstillet overfor hinanden. Nogle er tæt på YPG, andre er fjendlige, snarere allierede med Tyrkiet.

PKK                   Kurdistans Arbejder Parti, af Tyrkiet. Det opfattes af USA og EU som en terrorbevægelse. Selv om de syriske kurdere under PYD/YPG har haft tæt tilknytning til PKK, støtter såvel   USA som EU PYD/YPG.

PUK                  Den Patriotiske Union for Kurdistan. Et socialdemokratisk parti, der for tiden er i opposition i Sydkurdistan (Bashur. Ledes af Jalal Talabani, der mellem 2005 og 2014 var Iraks Præsident. Hans stærkeste bastion er i den sydøstlige del af Bashur omkring byen Suleimaniya.

PYD                  Democratic Union Party (Partiya Yekîtiya Demokrat), Det Forenede Demokratiske Parti. Det ledende kurdiske parti i Syrien, der er socialistisk orienteret, med betoning af lokalt selvstyre, feminisme og økologi.

Rojava              Vestkurdistan, Det kurdiske navn for de kurdisk dominerede områder i det nordlige Syrien

Rojhelat           Østkurdistan. Det kurdiske navn på den kurdisk dominerede region i Nordvest-Iran

TAK                   Teyrenbazen Azadiya Kurdistan,  Kurdistans frihedsfalke, er en kurdisk militant  bevægelse, der udviklede sig i Tyrkiet efter at PKK havde forladt den væbnede krig mod Tyrkiets myndigheder  i slutningen af 1990erne. Den tog første gang ansvaret for en terroraktion mod et turistcenter på den aegaeiske kyst 2005. Senere i 2006, 2010 og 2015. Ved et selvmordsangreb i Ankara i februar 2016, der lignede et angreb fra Islamisk Stat blev 29 dræbt. tyrkiske myndigheder anklagede YPG for angrebet. TAK påtog sig ansvaret og en DNA test kunne bekræfte det. TAK er fortsat en meget hemmelig organisation. Især tyrkiske myndigheder opfatter TAK som en del af PKK og skelner ikke mellem PKK, YPG og TAK. Men TAKs strategi er grundlæggende i modstrid med PKKs og Öcalans linie, og TAK fremhæver sig selv i modsætning til PKK. Nogle mener, at TAK især rekrutterer unge rodløse fra de større byer.

YPG                   Yekineyen Parastina Gel: Folkets forsvarsenheder. De syrisk-kurdiske  militære styrker med tilknytning til PYD. Principielt kun den mandlige del af disse styrker

YPJ                    Yekineyen Parastina Jin: Den kvindelige del af de syrisk-kurdiske militære styrker